Svježe vijesti:

Bliži li nam se novi lockdown ?


Tuzlanski kanton bi uskoro mogao u novi lockdown zbog pogoršane epidemiološke situacije korona virusa, mjere su već spremne, a odnose se na zatvaranje gotovo svih uslužnih i prodajnih objekata, izuzev onih sa osnovnim životnim namirnicama.

Na vanrednoj press konferenciji koja je održana danas, ministar zdravstva Božo Jurić i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upozorili su građane da će inspekcijske kontrole biti učestale tokom vikenda, a sve zbog pogoršane epidemiološke situacije na području kantona. 

Dvije kovid bolnice popunile su 90% svojih kapaciteta, a treća 50%, a kliničke slike pacijenata su često teške, što ukazuje na to da se stanje pogoršava, međutim još uvijek nije alarmantno. 

„Naredne dvije sedmice su kritične, dostižemo pik koji se kreće oko 200 novoinficiranih na 24 sata ili oko 36 posto od ukupnog broja testiranih. Svaki treći nalaz je pozitivan na korona virus. Nažalost, očekujemo rast hospitaliziranih u dane vikenda“– kazao je Vahid Jusufović generalni direktor UKC-a Tuzla.