Svježe vijesti:

Prve doze vakcina mogle bi doći 18.januaraFederalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić za “Avaz” je otkrio da prve doze vakcina u Bosnu i Hercegovinu preko COVAX mehanizma stižu 18. januara.

 Imamo informaciju da prve vakcine preko COVAX mehanizma stižu 18. januara u Bosnu i Hercegovinu. To je za nekoliko dana. Za početak će doći minimalne doze. Mislim da će prvo doći “Pfizerove” vakcine, a poslije toga i “Modernine” – kazao je ministar Mandić. 


N1 iz pouzdanih izvora saznaje da će prve doze vakcina i to vrlo ograničen broj u Bosnu i Hercegovinu stići u periodu od 18. januara do 10. februara. 


Kako saznajemo, riječ je o vakcinama iz mehanizma COVAX, te se očekuje da će to prvo biti Pfizerove vakcine, a poslije toga i Modernine. 


Isporuka vakcina protiv koronavirusa putem COVAX mehanizma kojim koordinira Svjetska Zdravstvena Organizacija bi trebala početi krajem ovog mjeseca za manje razvijene zemlje, potvrdila je direktorica SZO Kate O’Brien u četvrtak, javio je danas Reuters. 


“Potrebno nam je oko 7 milijardi američkih dolara kako bismo isporučili dovoljan broj doza vakcina ovim zemljama do kraja 2021. godine. Do sada smo već skupili 6 od potrebnih 7 milijardi”, rekla je O'Brein. 


Ona kaže da COVAX trenutno ima pristup preko 2 milijarde vakcina te da će ih najvjerovatnije početi isporučivati krajem januara, a najkasnije sredinom februara, objavila je N1. 


(TIP)