Svježe vijesti:

Saopćenje za javnost LDS BiH LukavacSaopćenje za javnost

Poštovane građanke i građani općine Lukavac

Politički izbori predstavljaju ispit demokratske razvijenosti nekog društva.Politička kampanja za lokalne izbore u Lukavačkoj općini ovih dana donosi,momente netolerancije prije svega prema pojedincima,zbog njihove javno izgovorene riječi.Sloboda je temelj svakog uređenog društva.LDS

Lukavac poziva sve aktere nadolazećih izbora na Toleranciju,jer je ista najjači instrument demokratije.Svaka tolerantnost(vjerska,rasna,nacionalna,politička ) je vrlina koja potvrđuje izraz naše kulture i građanske odvažnosti.

Svi ljudi griješe,a niko od nas ne zna ko je u pravu i zbog čega i zašto se međusobno moramo trpjeti.Tolerancija je cijena naše nesavršenosti.Ona je priznanje nepostojanja jedne jedine i vječite istine.Jedne grupacije i pojedinci su uvijek u pravu ,zato što su nametnuli formulu po kojoj su SAMO ONI istiniti, legitimni, kod njih nema Tolerancije.Oni ne priznaju drugog i drugačije.Samo je njihova istina originalna. Ovakvo ponašanje vodi Vladavini samo njihove Kaste, nema mjesta za druge.

U političkom životu tolerancija znači ovo:“Političkikonkurent nije ekonomski konkurent samo misli drugačije“Zato stav:To je tako,u politici mora biti zamijenjen sa stavom:Ja samo tako mislim.Tek tada se može voditi politika a da ona ne ugrožava postojanje stabilne političke zajednice,posebno na Lokalnom planu

Lukavac je utemeljen na multietničkom i multireligijskom modelu.Grad su formirali građani koji  u dolazili iz značajnog broja evropskih država u složnoj zajednici sa domicilnim stanovništvom.Taj model zajedništva živi duže od 130 godina.Zadatak današnje generacije jeste da se sačuva i ojača model po kojem je Lukavac prepoznatljiv u Evropi.

Pozivamo sve političke subjekte da predhodnu rečenicu i njenu poruku ispoštuju do kraja trajanja izborne kampanje.Budimo tolerantni poštujmo jedni druge,stvarajmo demokratsku zajednicu slobodnih ljudi,zaustavimo netoleranciju,neslobode,samo tako svi možemo biti pobjednici ,bez obzira na broj osvojenih glasova.

Gradimo slobodniji i demokratskiji Lukavac,kao zajednicu koja će biti garant slobode i jednakih prava za sve njene ljude.

Budimo slobodni,odgovorni dostojanstveni.Podržimo Ideje liberalne demokratije.Zaustavimo svaki oblik diskriminacije.Samo sloboda može donijeti sretnu zajednicu mudrih ljudi.

Press služba LDS BiH Lukavac