Svježe vijesti:

KAKO RASTERETITI RASKRSNICU U LUKAVCU I KVALITETNIJE POVEZATI BOKAVIĆEStanovnici općine Lukavac koji koriste regionalni put Lukavac - Prokosovići - Poljice - Vijenac (R-471) muku muče s uključenjem na magistralni put Tuzla - Doboj pogotovu u jutarnjim satima.

Stariji stanovnici  Lukavca, sjećaju se kako je slična situacija bila na izlazu iz Lukavca prije dvadesetak godina. Rekonstrukcijom raskrsnice stanje je djelimično poboljšano ali izlaz iz Lukavca rasterećen je izgradnjom dionice puta s periferije grada prema benzinskoj pumpi Junuzović i petlje pored ove benzinske stanice. Pored poboljšane saobraćajne komunikacije stvoreni su uslovi za proširenje grada te otvaranje nekolicine poslovnih prostora na ovoj dionici puta.

Mada projekat  u dobrom dijelu ne pripada općinskom nivou, pripreme terena te izrada projektne dokumentacije itekako pripada i stvorili bi uslove za sledeći prijedlog te mogućnost potraživanja finansijskih sredstava s viših nivoa vlasti.

Pored već planiranog kružnog toka izgradnjom mosta preko rijeke Jale u dijelu iza benzinske pumpe Energopetrol te povezivanjem saobraćajnice izlaza iz MZ Bokavići preko novoizgrađenog mosta sa magistralnom cestom  dodatno bi poboljšalo povezanost ove MZ s gradom ali bi stvorilo mogućnost da korisnici R 471 koji koriste izlaz u Modracu a putuju prema Tuzli koriste novoizgrađenu putnu komunikaciju i samim tim smanje intenzitet saobraćaja na postojećem raskršću. Još ako bi se drugi krak saobraćajnice upojio u izlaz na petlji kod benzinske Junuzović stvorili bi se uslovi za proširenje grada ka "Bokavićkom polju koje je dobrim dijelom neiskorišteno.

Obzirom da se grad već naslonio na MZ Bistarac u budućnosti jedina mogućnost širenja grada jeste prema magistralnom putu Tuzla - Doboj upravo u ovom dijelu a u konačnici u dogledno vrijeme grad se može proširiti s obje strane magistralne ceste.

Nadam se kako će naredna općinska vlast kao i Općinsko vijeće u ovom prijedlogu prepoznati dobre mogućnosti te pokrenuti inicijativu prema stručnim licima i službama da istraže mogućnosti ovog veoma značajnog projekta za općinu Lukavac i njene stanovnike. Ako bi došlo do provedbe projekta "Aqua parka" u ovom dijelu, ovakav projekat bi i tome išao u prilog i stvorio razne mogućnosti.

Kao kandidat u ime Socijaldemokratske partije (SDP) na broju 12 zalagat ću se za provedbu ovakve ideje kao i brojnih ideja i predloženih rješenja koje sam lično do sada predložio i koje ću predložiti. Stoga Vas pozivam da na narednim izborima birate ljude koji imaju viziju kako unaprijediti životni standard na našoj općini.

S poštovanjem,

Admir Memić kandidat za OV Lukavac na broju 12.

P.S. 

Sličan projekat koji bi povezao MZ Tabaci i Modrac može se provesti u dionici ispod sprečkog mosta na magistralnom putu pa duž rijeke Spreče izaći na postojeću putnu komunikaciju Modrac - Tabaci.