Svježe vijesti:

SIPA uhapsila tri veterinarska inspektora


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Posavskog kantona i Policije Brčko distrikta BiH, u ponedjeljak od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva „Indi“. Mediji otkrivaju da su uhapšeni državni inspektori uposleni u Kancelariji za veterinarstvo BiH. Kod uhapšenih je pronađeno i privremeno oduzeto oko 50.000 eura i 12.000 dolara.

U akciji su lišene slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 220. Krivičnog zakona BiH „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i člana 217. istog zakona „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

U toku su pretresi na ukupno pet lokacija na području Brčkog i Orašja i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, automatska puška, veća količina novca, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode u zakonskom roku bit će predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, uz čiju su koordinaciju navedene aktivnosti izvedene.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Indi“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

(TIP/Nap)