Svježe vijesti:

PRIJEDLOG: POTENCIJAL MALINJAKA U TURIJI MORA SE ISKORISTITI !!!

 


Svjedoci smo kako je 2017. godine na "Malinjaku" u Turiji pokrenuta proizvodnja organski uzgojenih malina i borovnica koje bi se prodavale širom evropskog tržišta.

Međutim bez pomoći općinskih struktura i države ovaj projekat koji je najavljivan kao "generacijski" i koji je trebao stvoriti i do 500 radnih mjesta u konačnici, što stalnih što sezonskih, ubrzo je ugašen.

Pored ostalog jedan od osnovnih razloga je neuređenost infrastrukture! Naime investitorima su se komplikovale radnje na priključku na El. mrežu. Prilazna putna komunikacija je u katastrofalnom stanju. Nije uređena vodovodna i kanalizaciona struktura a sve su ovo stvari koje su u nadležnosti općine Lukavac.

PRIJEDLOG:

Obzirom da na potezu Mosorovac- Turija- Malinjak te Malinjak - Caparde - Puračić živi veliki broj stanovnika općine Lukavac "jednim udarcem bi poklopili dvije muhe". Dionica ovog puta nije toliko velika a ima i dovoljnu širinu za uređenje. Kvalitetnim asfaltom mogao bi se rasteretiti i saobraćaj preko Prokosovića obzirom da dugi niz godina stanovnici Poljica, Babica, Jarušaka i Orahovice također koriste ove putne pravce. 

Izgradnjom putne komunikacije koja se može raditi etapno Malinjak bi postao pristupačan ne samo za poljoprivrednu, već i za tvorničku proizvodnju. Uz putnu, uređenjem ostale komunalne infrastrukture, uz povoljnosti i olakšice investitorima od strane općine Lukavac pojavili/pronašli bi se investitori koji bi rado uložili novac u proizvodni sektor obzirom da se radi o području sa velikim brojem neiskorištene radne snage. Ovakve investicije bi omogućile ostanak  velikog broja mladih na ovim prostorima kao i omogućilo egzistenciju brojnim porodicama ovog dijela općine Lukavac.

Obzirom da se radi o ogromnom prostoru, u pozadini pojasa predviđenog za proizvodnju, potrebno je urediti infrastrukturu za plasteničku i široku poljoprivrednu proizvodnju. Izgradnjom rezervoara za navodnjavanje na višim kvotama Trepala, moglo bi se obezbijediti kontinuirano zalijevanja poljoprivrednih zasada. Kroz razne evropske projekte može se obezbijediti veliki broj plastenika te ili kroz individualnu podjelu stanovništvu ili organizovanje "Poljoprivrednog preduzeća" koje bi vršilo zapošljavanje mještana kao i otkup i prodaju proizvedenih namirnica, obezbijedila bi se brojna radna mjesta za stanovnike ovog područja.

Sve ovo je samo dio ličnog idejnog rješenja koje bi se dalo u mnogome unaprijediti. Stručne osobe zaposlene u općinskoj administraciji mogle bi ovaj i ovakve projekte učiniti ostvarivima. Uz određene donesene i izmjenjene odluke Općinskog vijeća ideja bi s vremenom mogla prerasti u stvarnost. Dosta je da nam zbog bezidejnosti, indolentnosti i sporosti administracije propadaju bogatstva poput Malinjaka dok nam djeca odlaze na rad u inostranstvo.

Jedan od osnovnih razloga neulaganja na području općine Lukavac jeste što je, ako se ne varam, taksa za 1 metar kvadratni izgrađenog proizvodnog objekta iznosi oko 50 KM. Kada na to dodate sporost administracije gdje dozvolu za rad možete čekati i do 6 mjeseci i na koncu kada počnete s djelatnošću plaćanje GGZ-a koji ne postoji u većini općina, investitori odustaju i prije nego što počnu i razmišljati o ulaganju na općini Lukavac.

Kao kandidat SDP-a na broju 12. za Općinsko vijeće Lukavac zalagat ću se da pogrešne odluke koje su donosila predhodna Općinska vijeća budu korigovane na način da investiranje na općini Lukavac bude primamljivo i prihvatljivo te maksimalno ubrzano proceduralno rješavanje zahtjeva koji su usmjereni u ovom pravcu. Također ću se zalagati da Malinjak i slična neiskorištena bogatstva postanu radna mjesta za brojne građane naše općine. Dosta smo birali ljude bez ideja koji nam krpe rupe i redaju sijalice uoči izbora. Vrijeme je da izaberemo ljude koji imaju snage i volje pokrenuti općinu Lukavac s mrtve tačke i omoguće bolje sutra nama i našoj djeci! Uz snagu i volju potrebno je ZNANJE, stoga uključimo stručne osobe za određene oblasti neka svojim znanjem, naše ideje pretvore u djelo.

S poštovanjem

Vaš, Admir Memić.