Svježe vijesti:

PRIJEDLOG: Iskoristimo prostranstvo PK "Šikulje" za nove proizvodne tvornice

 


Eksproprijacija ili ti oduzimanje zemljišta od građana za potrebe države ponajviše je pogodila općinu Lukavac. 

"Jezero Modrac", "Bijelo more", ali i rudnici "Kreke" kojima pripada i "Površinski kop "Šikulje".

Nedavno sam boravio na brdu iznad Devetaka odakle se prostire fantastičan pogled od Lukavca do Dobošnice i dalje. Veliki dio tog prostranstva koje se nalazi nedaleko od magistralnog puza Tuzla-Doboj pripada rudniku Šikulje. Radi se o dijelu koji je iskorišten za potrebe iskopa uglja i koji je već dugi niz godina van upotrebe za te namjene. Ostali su krateri jalovine te je to zemljište apsolutno nekorisno za bilo koju namjenu a moglo bi biti. Kako?

Ako se ne varam država bi u svoje vlasništvo mogla vratiti dijelove zemljišta koje rudnik više neće koristiti. Brojni lukavački privrednici poput Šileta, Patare, Junuzovića, Sultana, Ed-Mela, Bašanovića i drugih posjeduju mašine kojima bi to zemljište u određenom dijelu uredili za namjensko korištenje za izgradnju proizvodnih pogona.

Nakon izravnavanja zemljišta trebalo bi izraditi kvalitetan asfaltni pravac s kompletnom infrastrukturom (kanalizacijom, rasvjetom itd) koji bi sa svoje lijeve i desne strane dobio placeve za izgradnju tvornica, proizvodnih hala i koje bi time oživio ovo nekorisno prostranstvo. 

Općinska administracija kao i Općinsko vijeće posebnim odlukama mogli bi svesti troškove za izgradnju u ovoj industrijskoj zoni na minimum. Gore nabrojanim lukavačkim privrednicima "pokloniti" dionice/placeve kao protuuslugu za poslove uređenja zemljišta te kroz razne investicijske projekte pomoći im u izgradnji proizvodnih hala. Razlog riječi "pokloniti" je taj što upravo oni svojim idejama i biznisima zapošljavaju veliki broj građana općine Lukavac i što zarađeno ostaje u Lukavcu šireći se dalje i otvarajući nova radna mjesta. Stoga podržimo domaće.

Na uređenu infrastrukturu i određeni broj izgrađenih proizvodnih postrojenja kroz vrijeme bi se počeli javljati OZBILJNI SVJETSKI I EVROPSKI INVESTITORI !!! Sve ovo bi dovelo do potražnje za radnom snagom! Povećalo bi cijenu rada! OMOGUĆILO OSTANAK I EGZISTENCIJU NAS I NAŠE DJECE NA OVIM PROSTORIMA. 

Ovo bi bila samo prva faza! Daljim uređenjem i grananjem infrastrukture mogla bi se oživjeti poljoprivredna proizvodnja (plastenička i opšta). Neiskorištena toplotna energija iz fabrika Sise Cam i GIKIL-a mogla bi se izgradnjom toplovodne mreže iskoristiti za zagrijavanje ovih proizvodnih sektora kao i za zagrijavanje "plastenika". Urediti navodnjavanje i naravno osnovati "ZADRUGU", preduzeće koje bi se bavilo  otkupom proizvoda kao i poticajem poljoprivredne proizvodnje koja je bila osnov egzistencije prije dolaska industrije.

Možda su ovakve ideje ravne "Fantaziji". Međutim uz izradu određenih elaborata od strane stručnjaka, uz dogovor općinskih vlasti i lukavačkih privrednika, uz određenu pomoć viših nivoa vlasti itekako su ostvariva kroz vrijeme. A zamislite koliko bismo hiljada radnih mijesta dobili.  (Kada je ispod "Petlje Šićki brod" prema današnjem zološkom vrtu udaren široki asfalt prije 20-tak godina pitali smo se čemu? Danas tu imamo ogroman broj proizvodnih hala, magacina, tvornica i veliki broj radnih mjesta). Potrebno je samo stvoriti infrastrukturu ulagačima.

Možda lokacija nije najbolja, ali se ideja svakako može provesti na brojnim neiskorištenim dijelovima naše općine.

Kao kandidat SDP-a na broju 12. zalagat ću se za provođenje ovakvih ideja ali i nuditi mogućnosti, ideje i rješenja koja bi stručni ljudi znali iskoristiti. Dosta smo birali bezidejne! Počnimo biraati one koji će se boriti za svjetliju budućnost našoj djeci.

S poštovanjem 

Admir Memić