Svježe vijesti:

PRIJDLOG: TURIJA KAO DRAGULJ KOJI NE ZNAMO ILI NE ŽELIMO ISKORISTITI


 Ljeto nam prođe skoro a malo je onih koji ljeto iskoristiše za ono za što bi trebalo, da se odmorimo i napunimo baterije za dalje.

Rijetki su posjetili more! Što zbog Korone što zbog neimaštine. Po neko je mogao po nekad priuštiti Panoniku i to je sve jer smo dozvolili da unište jezera Modrac i Bistarac. Bazena nemamo već godinama a dragulji turizma, kao jedne od najjačih grana privrede u usponu nam vise pred nosom. Očito nemamo ljude koji to znaju prepoznati i iskoristiti?

Mnogi smo ovog ljeta posjetili jedan od tri, reći ću riblja restorana na obali rijeke Turija. Da li Lovac, kod Gere ili kod Nerke, sve jedno je uz prebogat asortiman raznoraznih specijaliteta jela i raznorazne napitke uživali ste. Mnogi smo se otišli okupati u čistoj Brijesnici i solidno čistoj Turiji na dijelu "kod brane"gdje se nalazi omanje jezerce. Ali prilaz, infrastruktura i sve ostalo bit ću slobodan i reći NE POSTOJI. Čak ni javne rasvjete nema!

Postanem li dijelom Općinskog vijeća ponudit ću inicijativu da se Općina Lukavac uključi u prije svega rješavanje svog dijela problematike oživljavajući ovaj turistički dragulj.

Zamislite bar asfaltirano šetalište pored vode ili pak kao na "Plitvičkim jezerima" šetalište i prilaz restoranima mostom duž rijeke iznad vode? Možda je dovočjno 5 ili 6 rasvjetnih mijesta, mašina koja bi za nekolicinu radnih sati produbila jezerce a šljunkom izravnala parking prostor. Fizički odvojiti parking od kupališta, postaviti nekoliko klupa za sjedenje i urediti stazu šetalište duž rijeke Brijesnice. Sve nabrojano do sada mislim da ne košta više od 50.000 KM a za samo godinu dana bi napravilo toliki turistički bum da bi se taj novac lako kroz porez vratio. Samo povećanje kapaciteta donijelo bi povećanje broja radnih mijesta. Obližnje kuće koje imaju adekvatne placeve mogli bi zaraditi od parkirališta a mi obični smrtnici bismo besplatno ili s manjim troškovima imali gdje izvesti porodicu na kupanje, sladuled i po nekad na ručak.

Kao kandidat SDP-a na broju 12. ako budem izabran, zalagat ću se da ovaj i ovakvi mali finansijski ali jako značajni projekti za našu budućnost i ostanak naše djece na ovim prostorima prođu. Naravno treba uključiti struku i unaprijediti ovu ideju, ali vijećnici koji nam za 4 godine nisu ponudili niti jednu ideju mislim da ne zaslužuju predstavljati nas dalje.

Ovo je samo jedna od ideja koju ću ponuditi u narednom periodu a bujrum vladajući, slobodno je ukradite i iskoristite za predizbornu kampanju, samo nešto poduzmite da dragulj na rijeci Turiji ne propada dalje.

Hvala onima koji će u ovoj i narednim idejama prepoznati da zaslužujem svoje mjesto na listi partije koja je oduvjek i uvijek će raditi u interesu upravo vas građana.

S poštovanjem,

Vaš Admir Memić