Svježe vijesti:

PDA Lukavac - Saopštenje za javnostKOMEMORATIVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Danas, 24.9.2020.godine, održana je, a možda i nije, poslednja sjednica OV Lukavac u starom sazivu. Ovo „možda“ je na kraju sjednice rekao predsjedavajući OV pa zbog toga neka ovo posljednja i bude s rezervom jer ko zna možda se pojavi potreba za imenovanjem još nekog člana ili čitavog odbora u nekoj od ustanova pa se još jednom na brzinu skupe. 

Vanredna i po svemu sudeći poslednja serija u ovom dugom serijalu općinskog vijeća Lukavac, koje traje poslednje četiri godine, završena je. Glumci uglavnom isti i svi uglavnom negativci, bilo i ne ponovilo se, što bi naš narod rekao, nikad više ni najgorem dušmanu. 

Međutim, mnogima je vjerovatno promaklo nešto što možda ima određenu simboliku za sve što su nam ovi prisutni likovi zajedno sa danas opravdano odsutnim radili poslednje četiri godine. Nakon završetka sjednice koja se mogla pratiti preko elektronskih medija i fejsbuka, neko je ostavio komentar, tačno navodimo „Nije komemorativna, nije“? Na ovo je vrlo brzo reagovao načelnik općine objavom na fejsbuku i kratkim odgvorom „Na tvoju žalost“, vjerujući da se komentar odnosi na njegovo trenutno zdravstveno stanje a da se komentator raduje, ne daj Bože ishodu bolesti zbog kojeg se i organizuju takva okupljanja. Ako je komentator zaista mislio na ono kako je i načelnik razumio , onda je to ispoda svakog nivoa kulture i  čisti ljudski primitivizam koji je za svaku osudu. 

S druge strane, ako je komentator svojim komentarom imao namjeru okvalifikovati današnju sjednicu kao kraj jedne politike koja se poslednje četiri godine provodi u OV Lukavac, politike koja je obrukala Lukavac kao općinu tako da je godinama od te bruke nećemo oprati, onda je taj komentar na mjestu i s pravom. Zloupotreba institucije Općinskog vijeća od strane vijećničke većine je nastavljeno i danas. Kadroviranje ili bolje rečeno potvrđivanje nezakonitih imenovanja, prošlo je prilično glatko od strane većine u vijeću. Opozicija ponovo blijeda, kaparisana i kupljena pozicijama od tih „nezakonitih“ kadrova protiv kojih bi trebala da se bori, brzo je ućutkana. 

Opravdano odsustvo načelnika sa današnje sjednice bilo je očigledno i falilo mnogo čemu a posebno ukupnom umjetničkom dojmu. Većina kandidata bi ovakvu sjednicu u predizbornom periodu iskoristili za ličnu i partijsku promociju, međutim danas je i to izostalo. Dva su razloga, ili se i njima sve ovo toliko zgadilo da su jedva čekali da idu svojim kućama ili se ponovo kandidovani i ne nadaju novom mandatu svjesni bruke koju su napravili ovom narodu. 

Zato kažemo, svi vi zajedno zdravi i živi nama bili, ali se nadamo da je vašim politikama zbog kojih je općini Lukavac nanesena nemjerljiva šteta i sramota, danas zaista i održana komemorativna sjednica.      

PRESS