Svježe vijesti:

LUKAVČANI, ONI BI VAMA UVELI PITKU VODU AL' ŠTA DA VAM U BUDUĆE OBEĆAVAJUGodinama  slušamo jedna te ista obećanja i godinama ostajemo kratkih rukava. 

Fraze kako ćemo "prodisati" , kako će "očistiti jezero Modrac", kako će "zapošljavati", kako "spriječiti divlju gradnju" te kako će "LUKAVCU NAPOKON DOVESTI PITKU VODU", ustaljena su obećanja i ako ih ispune, bezidejni i nestručni za pokretanje ekonomije i privrede u Lukavcu, ne bi nam imali šta obećavati.

A u stvarnosti godinama nas kupuju sa desetak sijalica u selu, par zakrpljenih rupa na seoskom asvaltu i na koncu paketićima od po 20-30 KM. I sve to od cca.80.000.000  maraka utrošenog budžetskog novca za svog mandata.

I opet će nam svi obećati PITKU VODU? Haloooo, nema tu mudrosti, struka neka odluči koje rješenje je najadekvatnije. Vijeće neka "aminuje" i izdvajaj novac za VODU. Ako se ne varam sva dosadašnja idejna rješenja koštaju + - 10-tak miliona i to ako postoji želja može biti ostvareno za jednog mandata. Ma da je bar posao raspolovljen, pa da narod kaže evo ide. Ali ako se za mandata niste pomakli s mjesta to znači da niste imali uopšte namjeru učiniti to. Prije 10 godina, prije 15, niti u poslednje 4. Izgovori kako Općinsko vijeće nije podržalo zaduženje ili neke ideje nerelevantno je obzirom da je općinski načelnik "DONIO" dva budžeta u vrijednosti od preko 40.000.000 maraka. Mogla je tu biti i poveća stavka VODA. 

Eh da je bilo volje? Ali kako bi narod vodali "žedne preko vode" ako bi nam ispunjavali obećanja.

U narednom mandatu osnovna tačka dnevnog reda svake sjednice Općinskog vijeća Lukavac mora biti konkretno rješavanje ovog problema što u Lukavcu, što u ostalim MZ koje nemaju osnovno sredstvo za život. Na svaku sjednicu pozivati struku i jednostavno usvajati njihove prijedloge, donositi odluke i budžetom predviđati sredstva. Pored toga, pored "brojnih namještenika" zaposlenih u općini Lukavac uposliti stručne ljude koji će izradom adekvatne projektne dokumentacije povlačiti sredstva sa viših nivoa vlasti, ali i brojnih evropskih i svjetskih fondacija koje su namjenjene za ovu ali i brojne problematike rade donirati sredstva te time rasteretiti budžet općine Lukavac.

A ko će nam tu vodu prodavati? Pa valjda onaj ko je dovede u Lukavac? Apsurdno je odlučiti prvo o tome koje "preduzeće" će naplaćivati, pa tek onda hoćemo li, kako ćemo i odakle tu vodu dovesti?

Naravno rado bi predložio i nekoliko konkretnih rješenja, mogućnosti finansiranja,načina izvedbe, ali to ipak treba prepustiti struci.

Stoga vas molim da obratite pažnju i u narednom mandatu izaberete ljude koji će nuditi rješenja, donositi odluke, upuštati se u problematiku i suprotstavljati se svima koji ne rade u interesu naroda bili oni iz vlastite ili druge stranke. Nemojmo izabrati ponovno bezidejne klimoglave i dozvoliti da o našoj sudbini i budućnosti naše djece odlučuje nekolicina ljudi.

Admir Memić

Kandidat za OV Lukavac br 12 na SDP listi.