Svježe vijesti:

SLOBODA GOVORA ILI MEDIJSKI MRAK U LUKAVCU - Pismo načelniku Općine Lukavac


Sloboda govora je jedno od osnovnih ljudskih prava. Sloboda medijskog izražavanja također.

Posljednjih dana svjedoci smo harange načelnika općine Lukavac Edina Delića na jedina dva portala koji nisu pod njegovom direktnom kontrolom.

Napadi i pozivi vodećeg čovjeka općine Lukavac da se prestanu pratiti SodaLive.ba - Lukavački info portal, kao i LTK-INFO.COM - Lukavački info blog-portal, u najmanju ruku se kose sa direktim zagarantovanim ljudskiM pravom o slobodi govora i izražavanja.

Ostali lukavački mediji kao što su RTV Lukavac pod direktnim su utjecajem načelnika općine Lukavac. U prilog tome govori prije svega činjenica što je javni servis direktno finansiran iz budžeta općine Lukavac, ali i primjeri kako ova medijska kuća ne objavljuje saopćenja za javnost koja ne odgovaraju načelniku općine Lukavac. U razgovoru s nekolicinom uposlenika kazali su kako proživljavaju određeni "teror" i da postoji svojevrsna "cenzura" medijskog sadržaja.

Tu su još dva internet portala čija imena kao i imena administratora nećemo navoditi zbog izuzetno korektnih odnosa sa njima, ali ćemo pomenuti da su administratori članovi stranke kojoj pripada gospodin Delić, kao i da su (u mandatu naačelnika) uposlenici ustanova (ili će to postati) ,koje su finansirane iz Budžeta općine Lukavac. Zanimljiva je podrška i "dijeljenja" načelnika za ove portale mada nemaju redakciju'? Valjda što pišu isključivo ono što mu lično odgovara.

Koji su razlozi za "harangu" ne znamo, samo možemo nagađati. Možda je jedan od razloga što pratimo društveno-politička dešavanja te arhiviramo izrečeno i obećano. Bliže se izbori pa postoji bojazan da ćemo iznositi neispunjena obećanja. Objavljivati i tražiti stvarne potrebe građana poput puta u Jaruškama, Capardama i mnogim drugim mjesnim zajednicama? Potezati pitanje vodosnadbijevanja u Lukavcu, Devetaku, Puračiću, Poljicu, Lukavac mjestu... i zašto u 4 godine dato obećanje nije ispunjeno? Gdje je zgrada za 60 i nešto socijalno ugroženih porodica? Šta je sa jezerom Modrac? Šta je sa divljom gradnjom i da li je spriječena? Prodisasmo li? Šta  je sa datim obećanjem na skupu u Poljicu da će do izbora 2020 na novootvorenim radnim mjestima biti uposleno više radnika nego što radi u tri lukavačka giganta. Gdje je obećani kružni tok na "Trgu bremena". Šta je sa raskrsnicom na ulazu u grad? Gdje je "lukavački Diznilend"? Dokle je došla izgradnja hotela i turističkog kompleksa na jezeru u Bistarcu? Mnogo je još neodgovorenih pitanja koja će biti postavljana jer građani moraju imati punu sliku a ne da mediji prikazuju samo ono što odgovara režimu, te da zataškaju ono što ne.

Morat ću demantovati načelnika. Ja naravno nisam novinar kao što to nije ni on, ali LTK-INFO.COM za administratora ima novinara koji je  završna godina fakulteta i čiji su se članci već našli na "Faktor.ba, Kameleonu, Klix-su itd. Ali bi volio da navede ko vodi i ko je sve vodio stranicu "Načelnik općine Lukavac Edin Delić" , "Prof. dr Edin Delić", stranicu "Socijaldemokrata Lukavac"  koju su kriminalno i nelegalno prisvojili od SDP-a, što me čudi da je to sebi dozvolio čovjek koji je oličenje "pravde i zakona". Po kojim mjerilima je istinito sve što kaže ON a ne Ja, obzirom da imam mnoštvo dokaza koji ukazuju da je vrlo često svojim izjavama obmanjivao javnost davanjem obećanja koja nisu ispunjena. 

Da, i MI možemo pogriješiti, ko god radi i griješi jer i Dino Osmanović - SodaLive.ba i Ja Admir Memić - LTK-INFO.COM  smo administratori medija koji su u službi građana i objavljujemo ono što nam građani dostave kao vijest. Služimo narodu općine Lukavac, pa i znatno šire, kako bih ih izvjestili o svim događanjiima na našoj općini koja ih se tiču, a ne samo šta je danas radio načelnik općine Lukavac. Pokušavamo prenijeti sliku stvarnosti jer građani moraju znati ISTINU o svemu i svačemu pasala ona vladajućem režimu ili ne. Dino i ja to radimo na volonterskoj osnovi. Nismo pokriveni budžetom kao neki mediji niti nas plaća itko kao što na sadržaj naših objava niko ne polaže pravo da ih cenzuriše. To gospodin Delić jako dobro zna jer i u vrijeme podrške kada su davana brojna do danas neispunjena obećanja nije imao mogućnost ni pravo na cenzuru LTK-INFO.COM, niti je ovaj medij finansijski podržavao.

Ovo su stvarni razlozi "harange" jer postoji strah što smo daleko čitaniji od medija koji su pod režimskom kapom. Jednom riječju jer nam NAROD VJERUJE.

Bez obzira na sve LTK-INFO.COM i ja kao administrator, nastavit ćemo raditi za sve građane općine Lukavac te bez obzira na ličnu opredijeljenost objavljivati saopćenja svih stranaka koje participiraju na našoj općini (ako se njihov sadržaj ne kosi sa moralnim načelima). Radit ćemo to besplatno kao što smo oduvjek i radili jer još nikada nikome niti reklamu nismo naplatili.

A Vama načelniče preporuka da se bavite građanima i njihovim problemima jer ste za to plaćeni, a ne nama lukavačkim medijima jer upamtite, naš glas daleko se čuje. A na Vaše prozivke nećemo ćutati jer ugrožavate naše osnovno ljudsko pravo, SLOBODU GOVORA.

Rado ćemo objaviti i kad Vi nešto konkretno učinite za građane općine Lukavac, na žalost ne više kao nekad, kao što to rade mediji koji su pod vašom kontrolom, svaku zakrpljenu rupu. Kako neko reče "ne možeš faliti doktora što liječi pacijenta" pa nećemo ni vas za stvari koje se podrazumijevaju jer za to platu primate i samo svoj posao radite.

I kako čujem u izolaciji ste kao i Ja? Pa da upitam kako Ste jer ja Vas i pored svega još uvjek smatram prijateljem i brinem kao čovjek? Ako nam se politike ne podudaraju to ne znači da se trebamo i moramo mrziti. Mada je kod Vas nerijetko ili si sa mnom ili si neprijatelj.

Stvarni strahovi od neovisnih medija dolaze zbog broja čitanosti i posjeta našim portalima, Facebook stranicama, Facebook grupama pa ćemo to i kroz fotografije dokumentovati jer režimski mediji su čitani daleko manje i kriju stvarno činjenično stanje. 

Još jedna dobronamjerna sugestija načelniče, opozovite svoje satelite jer nam dodatno svojim komentarima podižu rejtig i čitaniji smo sve više. 

A Vama poštovani čitatelji i građani općine Lukavac se duboko zahvaljujemo na Vašem povjerenju i to je naša plata da besplatno nastavimo raditi za Vas.

S poštovanjem,
Admir MemićZa 7 dana na blog portaluREJTING FACEBOOK STRANICA U LUKAVCUZa sedam dana u grupi Građanska unija
Za 7 dana na Facebook stranici


Za 7 dana u grupi Građanska unija