Svježe vijesti:

Slijede nove naredbe u Tuzli; Pacijenti najčešće inficirani u uredima, restoranima i javnom prevozu


Nepoštivanje preporuka nadležnih dovelo je do znatnog povećanja broja zaraženih koronavirusom na području Tuzlanskog kantona, poručili su članovi Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, koji trenutno rade na kreiranju novih naredbi. One će, kako su danas poručili, uskoro stupiti na snagu.
U Tuzlanskom kantonu trenutno je aktivno 708 pozitivnih slučajeva na koronavirus, a u protekla 24 sata otkriven je 31 novi. Također, zabilježen je i jedan smrtni ishod, a riječ je o muškarcu starije životne dobi iz Živinica kod kojeg je postojao niz komorbiditeta, piše Klix.ba.

Na današnjoj konferenciji za medije je rečeno da su znatnom povećanju broja zaraženih doprinijela nepoštivanja naredbi građana.

“U protekla dva dana imamo smanjenje broja novootkrivenih slučajeva, nadamo se da će tako i ostati. Ali, realno gledajući na situaciju, vrlo je moguće da ćemo u narednim danima ponovo imati eskalaciju, s obzirom na blagdane i to kako se većina nas ponaša”, kazala je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona i predsjednica Kantonalnog kriznog štaba Dajana Čolić.

A zbog neadekvatnog odgovora građana na epidemiološku situaciju, odnosno zbog nepoštivanje mjera zaštite, nadležni su morali poduzeti nove korake koji se odnose na kreiranje naredbi. Uz ovo, inspektori i policija će u skladu sa svojim nadležnostima građane u početku opominjati, a zatim i kažnjavati.

“Federalni zavod za javno zdravstvo prije dva mjeseca donio je set mjera i preporuka za rad pojedinih djelatnosti, posebno uslužnih. Nažalost, u TK smo svjedoci da ih manje ili više skoro niko nije ni pročitao te smo ponukani time prije dvije sedmice počeli prerađivati te smjernice koje će u narednim danima stupiti na snagu, ali kao naredbe”, naglasila je Čolić.

U posebnom režimu rada proteklih mjeseci nalazi se i Univerzitetski klinički centar u Tuzli, međutim i pored svih mjera koje su poduzete došlo je do prodora virusa u ovu zdravstvenu ustanovu. Trenutno je pozitivno 20 zaposlenika sa lakšom kliničkom slikom, a 12 ih se nalazi u samoizolaciji kao prvi kontakti.

Zbog toga je, prema riječima direktora tuzlanskog kliničkog centra Vahida Jusufovića, uveden četverobrigadni sistem kako bi se u jednom turnusu smanjio broj izvršilaca posla. To će, dalje je naveo, dovesti do smanjena kontakta među zaposlenicima te u slučaju pojave infekcije samo bi pozitivna osoba morala ići u izolaciju.

“Nama je najveći problem nedostatak zaštitne opreme koja se strahovito brzo troši, posebno maski i rukavica. U martu smo na svojim zalihama imali pola miliona pari rukavica, a još 300 hiljada smo dobili ili kupili. Sad na dnevnoj bazi trošimo između pet i šest hiljada pari jer ih stalno moramo mijenjati, kako doktori i medicinski tehničari ne bi postali vektori prenošenja infekcije”, kazao je Jusufović, istaknuvši da u ponedjeljak rješavaju nedostatak PCR testova putem dobavljača koji će dopremiti nove količine.

Poručuje i da se najviše boji povratka građana sa godišnjih odmora i unošenja virusa iz lokalnih klastera.

“Mi u maju nismo imali nijedan pozitivni slučaj te da nam je prvi bio uvezeni iz Finske, sljedećih pet je bilo iz Saudijske Arabije te su uslijedili klasteri Suha i tako dalje. Građani se moraju odgovornije ponašati. Njima je poruka da će nam u narednom periodu biti sigurno ‘gusto’, ali ćemo učiniti sve što je s naše strane da se urušavanje sistema ne desi. Do toga sigurno neće doći je imamo više od 80 posto zaposlenika koji su radili u ratnom stanju i znaju djelovati u svim situacijama”, naveo je Jusufović.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tačnije u COVID bolnici hospitalizirana je 61 osoba, dok se pet nalazi u respiratornom centru.

Dilista Piljić, glavna koordinatorica mješovitih ljekarskih timova u COVID bolnici ističe da im u posljednje vrijeme dolazi sve veći broj pacijenata u zapuštenom zdravstvenom stanju. Ona problem vidi u neadekvatnom odgovoru dijagnostičke i terapijske metode na primarnom nivou zaštite.

S druge strane, Piljić navodi da je dosad utvrđeno da se pacijenti najčešće inficiraju koronavirusom usljed bliskog kontakta sa zaraženom osobom, a koji podrazumijeva boravak dvoje ljudi, jedno naspram drugog, na udaljenosti manjoj od dva metra 15 minuta i više, bez korištenja zaštitne maske.

“Prema epidemiološkim anketama pacijenti su se uglavnom zarazili u uredima, restoranima, sredstvima javnog prijevoza te prilikom njege bliske osobe u kućnom ambijentu”, navela je Piljić i naglasila da se pacijenti u tuzlanskoj COVID bolnici liječe na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog centra za kontrolu bolesti.

Još uvijek ne postoji idealan, etiološki lijek koji ima virucidno ili virostatsko djelovanje u borbi s oboljenjem COVID-19, kao ni efikasna vakcina. Učesnici današnje konferencije za medije u Tuzli još jednom su poručili da je i dalje najvažnije koristiti zaštitnu masku, održati fizičku distancu, bez grljenja i ljubljenja, ali i redovno prati ruke, piše Klix.ba.