Svježe vijesti:

Prohić: DF je najveća politička podvala na političkoj sceni BiH, "Oni su rezervna stranka SDA"

Sukob na marginama političke scene: DF i pola GS-a u borbi protiv druge polovine GS-a


Isprepleteni sukobi između Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS), odnosno frakcija unutar (is)tih stranaka, sukobi su interesnih grupa na marginama političke scene u BiH, ocijenio je politički analitičar Ibrahim Prohić u razgovoru za Klix.ba.
Sukob na marginama političke scene u Bosni i Hercegovini ne mora nužno biti beznačajan, naročito ako sukobljene stranke, ili barem jedna od njih, obitava u vlasti zajedno sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da su DF i GS marginalne političke stranke, odnosno više interesne grupe nastale iz derivata SDP-a, unutar kojih je ozbiljan politički igrač mogao biti Željko Komšić.

"Ozbiljan politički igrač je bio Željko Komšić, ali je njegova uloga sada potpuno jasna. Ja sam na vrijeme počeo upozoravati da su DF i SBB trojanski konji u Šestorci i to se ispostavilo tačnim. SDA ih je aktivirala kad drugi marifetluci nisu urodili plodom da se sruši Vlada KS. Riječ je o marginalnim političkim igračima. U ozbiljnom i demokratski strukturiranom društvu bi i Željko Komšić poslije ovog postao marginalni politički igrač. Ovdje se to ne može prognozirati jer je moguće da će mu SDA produžiti politički život, na način kako je išla na ruku HDZ-u i SNSD-u... To su stranke koje funkcioniraju na istoj političkoj matrici i koje jedne druge podržavaju", kazao je Prohić.

Napominje da su vrlo sumnjive okolnosti pod kojima je organizovan navodni kongres i izabran Muhamed Fazlagić, što govori o kapacitetu i profilu Građanskog saveza.

"Ne postoji samo spor između DF-a i GS-a, nego i unutar samog GS-a. Ako se oni razračunavaju između sebe, kako mogu kao politički faktor nešto uraditi koristno, kad bi dobili povjerenje građana", rekao je Prohić.

DF je, prema njegovim riječima, najveća politička podvala na političkoj sceni BiH.

"Oni su rezervna stranka SDA", zaključio je Prohić.

Izvor/foto: Klix.ba