Svježe vijesti:

Počinje kampanja "Stop švercu"


Zvanično počinje kampanja "Stop švercu" koja za cilj ima da svi građani Bosne i Hercegovine anonimno prijave sve informacije o utaji poreza i nezakonito prometovanje robom na otvorenu liniju 080 02 06 07.

Ovu kampanju provodi Uprava za indirektno oporezivanje u cilju spriječavanja ilegalne trgovine, a fokus se stavlja na šverc duhanom i duhanskim proizvodima. 

Prihodi od indirektnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri se finansiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prošloj, 2019. godini UIO je prikupila gotovo 8 mlijiradi KM prihoda od indirektnih porza.

Svaki oblik nezakonite trgovine treba biti otkriven, prijavljen i sankcionisan. Pored činjenice da se nezakonitom trgovinom izbjegava plaćanje obaveza u skladu sa vaećim propisima, stvara se i nelojalna konkurencija svim urednim poreskim obveznicima koji posluju potpuno poštujući zakonske obaveze.

Poseban naglasak želimo dati na prijavljivanje nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina. U posljednjih nekoliko godina, zbog značajnog povećanja poreskog opterećenja na duvan i cigarete, evidentiran je pad broja izdanih akciznih markica. Nažalost, nije došlo do smanjenja pušenja u BiH, već je porasla vrijednost tzv. „crnog tržišta“. Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UIO u aktivnostima provedenim na cijeloj teritoriji BiH oduzeli su duvana i cigareta u vrijednosti većoj od 1,5 miliona KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini.

Posebno želimo naglasti da kupovina i konzumiranje cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO mogu dodatno narušiti zdravlje građana, jer se radi o proizvodima za koje ne postoji nikakva informacija o porijeklu, te se ne zna šta je sastav ovih proizvoda.

Uprava za neizravno oporezivanje poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.