Svježe vijesti:

Novalić sazvao hitan sastanak na temu spriječavanja širenja zaraze COVID-19


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine za danas je sazvao hitan sastanak na temu preduzimanja mijera protiv širenja zaraze koronavirusom COVID-19. 

Na sastanak su pozvani premijeri svih kantona Federacije Bosne i Hercegovine, oba doma Parlamenta Federacije, te čelnici Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Novalić je u petak održao radni sastanak s pomoćnikom federalnog ministra zdravstva Goranom Čerkezom i čelnicima Federalne uprave policije Ensadom Kormanom, Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem i Federalne uprave civilne zaštite Mustafom Kadribegovićem.Na sastanku su analizirane mjere i aktivnosti koje poduzimaju federalni organi u vezi sa sprečavanjem širenja Covida – 19.

Konstatovano je da je povećan broj oboljelih, te da postoji tendencija rasta, ali je istaknuto da je situacija još uvijek pod kontrolom.

Ocijenjeno je da je potrebno zajedničko djelovanje Vlade Federacije BiH s vladama kantona, a sve kako bi se poduzele nove mjere i aktivnosti s ciljem sprečavanja nastanka i suzbijanja bolesti izazvane novim koronavirusom. Istaknuto je da je neophodno pojačati i policijske i inspekcijske mjere nadzora provođenja sadašnjih mjera.