Svježe vijesti:

Fadil Novalić za "Avaz“: Bit će rezova u administraciji


Naša intencija od početka pandemije bila je da svi moraju ravnomjerno podnijeti teret krize

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, komentirajući negativne posljedice na ekonomiju izazvane koronavirusom, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ da su mjere koje je Vlada FBiH provodila u posljednjih nekoliko mjeseci bile efektivne i od koristi.

Jača ekonomija
Borba se, kako kaže, i dalje nastavlja, kako bi se spasilo svako radno mjesto.

- Svjedoci smo da i mnogo jače i razvijenije ekonomije i države nemaju jasan odgovor na pandemiju. Ove mjere koje smo za sada provodili kroz takozvani antikorona zakon daju efekt. To se pokazalo dobrim za sada – tvrdi Novalić.

Prema njegovim riječima, vraćaju se na posao radnici koji su ostali bez posla u prvom valu otkaza u martu, kada su posljedice bile enormne po ekonomiju.

- Vrlo brzo je privreda vratila oko 15.000 radnika koji su početkom pandemije izgubili posao. Vlada je, također, osim na ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koje je bilo usmjereno na amortizaciju prvog udara od koronavirusa, užurbano radila na drugom ekonomskom paketu koji se odnosi na stabilizaciju i oporavak privrede – kaže Novalić.

Tvrdi da će od velike pomoći biti i uspostavljanje Garantnog fonda pri Razvojnoj banci, koji će imati početni kreditni potencijal od 500 miliona KM, s namjerom da taj potencijal bude uvećan na milijardu KM, na čemu se radi.

- Očekujem da ovaj fond bude operativan u što kraćem vremenskom roku, a Vlada je usvojila i Program ekonomske stabilizacije i oporavka s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta i povećanja javnih investicija. Moramo ulagati u javne radove - istakao je on.

Ekspertni timovi
Na pitanje hoće li doći do rezova u državnom sektoru i smanjenja plaća, s obzirom na glomaznu administraciju, Novalić je odgovorio:

- Naša intencija još od početka pandemije bila je ta da svi moraju podnijeti ravnomjerno teret ove krize. Naši ekspertni timovi rade na izradi zakonskih rješenja, kako vi nazvaste „rezova“, i nastojimo da ti nacrti zakona budu gotovi što prije.

Govoreći o protivljenju pojedinih sindikata u vezi s izmjenama Zakona o radu, Novalić je rekao da se ko zna koji put pokazalo nepoznavanje materije.

- Prije nekoliko dana sam imao sastanak s predsjednicima 13 granskih sindikata i dogovorili smo se da nam cilj bude zaštita svakog radnog mjesta i to će nam i dalje biti premisa. Kao što i sami znate, nažalost, glas radnika nije jasno artikuliran zbog borbi za prevlast unutar sindikata. Po ko zna koji put ovo je klasično nerazumijevanje i neznanje materije - istakao je Novalić.

Uskoro stiže 100.000 testova
Na našu konstataciju da pojedini medicinski centri tvrde da nemaju dovoljno testova i opreme za borbu s koronavirusom, kazao nam je da nema informaciju da fali testova.

- U narednom periodu treba stići između 60.000 i 100.000 testova od Svjetske zdravstvene organizacije. Ako bude potrebe za novim količinama, Vlada će osigurati novac - kazao nam je Novalić.

Izvor/foto: Avaz.ba