Svježe vijesti:

Fadil Novalić (SDA): Sasvim je prirodno da SDA podrži prijedlog SD BiH i DF-a


Premijer FBiH Fadil Novalić u petak  je održao sastanak sa članovima stranke Socijaldemokrati BiH (SDBiH) u Tuzli. S novinarima se dotakao i kandidature prof.dr. Vahida Jusufovića za poziciju gradonačelnika Tuzle, istaknuvši da je sasvim prirodno da Stranka demokratske akcije (SDA) podrži prijedlog SDBiH i Demokratske fronte (DF) u Tuzli.

Kako je istakao predsjednik SDBiH Enver Bijedić, ovo je prvi put da predstavnik izvršne vlasti posjeti jedan politički subjekt i ojača saradnju izvršne i zakonodavne vlasti, a sve u cilju što kvalitetnijeg života građana u BiH.

”S obzirom na to da smo mi parlamentarni na svim nivoima, zaslužujemo da nam se obrati zakonodavna vlast kako bismo uskladili određena pitanja te u budućnosti popravili stanje u zemlji i radili u interesu građana. Ovakav spoj i saradnja izvršne i zakonodavne vlasti mogu dovesti do svega toga”, kazao je  Bijedić.

Premijer Novalić je naglasio da su Socijaldemokrate istinska ravnoteža razuma u političkom životu i da je ova posjeta prirodan slijed konstruktivne saradnje.

”Ona koristi razum pri donošenju odluka, nije kreirana kao čista opozicija ili vlast i na tome im se zahvaljujem. Također, ovdje smo da razgovaramo i o budućim zakonskim rješenjima koja nam slijede u septembru i veoma su važna. Riječ je o zakonu o doprinosima i dohotku koji trebaju smanjiti obaveze, zatim zakonu o posebnoj naplati javnih prihoda, što je veoma bitno za rudnike i zdravstvo te zakonu o restrukturiranju zdravstva gdje bi sve zdravstvene ustanove trebale dobiti podršku, a u prvom krugu u skladu sa Svjetskom bankom za UKC Tuzla je predviđeno 70 miliona maraka transfera”, izjavio je Novalić.

Kao što je već od ranije poznato, zajednički kandidat Socijaldemokrata BiH i Demokratske fronte, kojeg je podržala i SDA za gradonačelnika Tuzle je prof. dr. Vahid Jusufović. Premijer Novalić, čestitao je na izboru kandidata za gradonačelnika.

”To je jedna prirodna stvar i želio bih zahvaliti stranci SDBiH na izboru kandidata. Ova stranka zna šta radi. Moje nije da komentarišem načelnike, ali smatram da treba više dinamike u Tuzli i nije džaba u SAD-u da možete biti najviše dva mandata, jer realno se u ovom poslu osoba potroši. Nema šanse da ima energiju pet mandata ili više. Energija koju pokazuje Jusufović je ogromna i nema sumnje koga će SDA podržati”, istakao je Novalić.

Izvor/foto: SodaLive.ba/Klix.ba