Svježe vijesti:

Da li će dr. Edin Delić napustiti SD BiH zbog poslednjih događanja i ostati dosljedan "građanskim" principima


Da li će sve češće "skretanje s puta" rukovodstva SD BiH Tuzla i samog predsjednika Envera Bijedića usloviti napuštanje ovog projekta jednog od osnivača stranke dr. Edina Delića, aktuelnog načelnika općine Lukavac.

Činjenica je da je SD stranka nastala na zamahu i plećima Edina Delića koji se nije slagao s rukovodstvom SDP-a BiH. Međutim u svim narednim izjavama najavljivao je ostanak na građanskim principima i principima socijaldemokratije.

Potezi koje povlači rukovodstvo SD BiH i Enver Bijedić kao predsjednik bojim se da je samo nastavak njegovog privatnog rata koji dugi niz godina vodi protiv Jasmina Imamovića, aktuelnog gradonačelnika Tuzle, odmičući se od građanskog otvoreno se pripajajući etnonacionalnom principu protiv kog je borba socijaldemokrata ugrađena mislim i u statutima.

Ruku na srce, gospodin Delić ne bježi od saradnje sa svima ali implementirajući postizborni rezultat. Ni u kom sličaju nije najavljivao bilo kakav vid predizborne saradnje s strankama koje pripadaju etnonacionalnom desnom bloku, što je u režiji Envera Bijedića upravo na sceni Tuzlanskog kantona konkretno sa SDA.

Svi ovi potezi rukovodstva stranke stvaraju dodatan teret Deliću kao kandidatu za načelnika Lukavca uzmemo li u obzir špekulacije kako mu je lukavačka SDA odbila saradnju i na izbore izlaze s svojim kandidatom uz izuzetno jaku listu kandidata za OV Lukavac potpomognutu "mašinerijom koja može poraziti bilo koga".

Brojka od dostignutih preko 15 hiljada glasova od oko 22 hiljade glasača pod pokretom nazvanim "Građanska unija" sve sviše se topi. Da li je dostižna cifra od preko 10 000 koju je ostvario kao nezavisni kandidat kog su podržali SDP, DF, SDU i svi građani kojima je bilo dosta tadašnje vladavine lukavačke SDA postajući time načelnik Lukavca. Nešto oko 8.000 glasova kao predsjednik SDP-a mada nije bio ni na jednoj listi za izbore od prije dvije godine. 

Bojim se da su mu kao kandidatu SD stranke, koga će ovaj put podržati stranke koje u Lukavcu nemaju preveliki kredibilitet i snagu, šanse da bude reizabran na poziciju načelnika i onako umanjene.

Uz konstantne poteze rukovodstva na čelu sa predsjednikom Bijedićem, za koje se čisto nadam da Delić ne učestvuje u ovim odlukama a koji otvoreno počinju pokazivati da su prijašnje špekulacije o tome kako je nastanak SD stranke dirigovan iz centrale SDA sve bliže istini.

Poučeni do sadašnjim iskustvima pitamo se da li je moguće očekivati da dr. Edin Delić napusti SD i na izbore izađe kao nezavisni kandidat svih Građana, što bi mu itekako povećalo šanse i oslobodilo ga poteza privatnog rata Bijedić - Imamović. Ovakav rasplet se mogao očekivati iz prije svega moralnih razloga jer su građani u Deliću u ranijem periodu prepoznali nekoga ko će se boriti za njihova prava a ne za fotelje tuzlanskih političara.

Ako ne, iskreno se bojim kako bi Edin Delić mogao postati žrtveno janje Bijedića i stranke koju su zajedno stvorili.

U najboljoj namjeri

Admir Memić