Svježe vijesti:

Vlada TK izdvojila milion KM za zapošljavanje osoba iz reda boračke populacije


Priliku za zapošljavanje ili pokretanje vlastitog biznisa danas je dobilo ukupno 85 osoba, pripadnika boračke populacije. Naime, u četvrtak  su potpisani ugovori sa predstavnicima 29 pravnih lica koja će po projektu Ministarstva za boračka pitanja i Vlade Tuzlanskog kantona zaposliti 50 osoba iz reda boračke populacije i članova njihovih porodica, kao i sa 35 osoba koje po ovom projektu otpočinju svoj vlastiti biznis samozapošljavanjem.

Za realizaciju ovog projekta Vlada je osigurala ukupno 1 milion KM, od čega je 600.000,00 KM predviđeno za projekat zapošljavanje, a 400.000,00 KM za projekat samozapošljavanja osoba iz reda boračke populacije.

Obzirom da će nakon javnog poziva i današnjeg potpisivanja ugovora ostati neraspoređene 172.000,00 KM, Ministarstvo će već narednog mjeseca ponoviti proceduru javnog oglašavanja do konačne podjele planiranog iznosa finansijskih sredstava.

Ovaj projekat uz razvojnu, ima i socijalno-ekonomsku dimenziju, a na prvom mjestu to je rješavanje egzistencijalnih pitanja pripadnika boračke populacije.

„Ovom prilikom želim izraziti svoje zadovoljstvo što Vlada na ovaj način rješava osnovna statusna i egzistencijalna pitanja boračke populacije. Danas se želim zahvaliti i predstavnicima pravnih lica, njihovim vlasnicima i direktorima, što su se prijavili na ovaj javni poziv i time izrazili želju da prime jednog ili više pripadnika boračke populacije. Također, aplikantima, koji projektom samozapošljavanja danas rješavaju svoj radni status, želim izraziti svoje čestitke i zaželjeti im sreću i uspjeh u radu“, rekao je danas ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Amir Kulaglić.

(TIP)