Svježe vijesti:

Medicinski timovi iz Tuzle i Sarajeva idu u Novi Pazar pružiti pomoć u borbi protiv COVID-19


Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine krenuli su u petak iz Sarajeva i Tuzle u Novi Pazar kako bi pružili svoju pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Timovi bh. stručnjaka čine zdravstveni radnici iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli te sarajevske Hitne pomoći. Kako je kratko napisao direktor Hitne pomoći na društvenim mrežama ova pomoć je ‘od srca do srca’.

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine, što je ukupno 25 zdravstvenih radnika, putuju u Sandžak, kako bi dali svoj doprinos u borbi s pandemijom koronavirusa.

Tim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predvodit će doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektologiju KCUS-a.

Iz ove zdravstvene ustanove u Novi Pazar će ići još i prim. dr. Ilijaz Aslani, ljkar specijalista anesteziolog, dr. sci. med. Refet Gojak, ljekar specijalista infektolog, dr. Tarik Hajro, ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. Muhamed Kubat, ljekar na specijalizaciji iz anestezije i dr. Semir Hrvo ljekar na specijalizaciji iz infektologije.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo šalje tri uposlenika. U Novi Pazar ide direktor Hitne pomoći Mr.sci.med.dr Adem Zalihić, te DMT Sedin Popara HMT instruktor i Adnan Salčin, hitni medicinski tehničar instruktor.

Tim s Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla činit će šest ljudi, tri specijalista i tri medicinska tehničara. Na čelu tima UKC-a je hirurg prof. dr. Zijah Rifatbegović, koji ima iskustvo s operativnih zahvatima COVID pozitivnih pacijenata.

(TIP/Nap)