Svježe vijesti:

LUKAVAC: Jedna osoba preminula, šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, 29 u TK


Broj zaraženih osoba koronavirusom na općini Lukavac kao i na području cijelog Tuzlanskog kantona u konstantnom je porastu. Ono što jeste optimistično da se i broj oporavljenih povećava na cijelom području Tuzlanskog kantona.

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednjem ciklusu testirano su 458 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 29 osoba (Tuzla 14, Lukavac 6, Banovići 5,  Kalesija, Gradačac, Kladanj i Živinice po jedan slučaj zaraze). 

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata evidentirana su dva smrtna ishoda. Jedna osoba je ženskog spola sa područja općine Lukavac i druga muškog spola sa područja općine Teočak. 

Obje osobe su bile sa brojnim komorbitetima, navodi se u dnevnom izvještaju. Ukupno sa današnjim danom 40 osoba u Tuzlanskom kantonu je preminulo, a njihov se smrtni ishod dovodi u vezu sa oboljenjem uzrokovanim novim korona virusom. 

Broj trenutno aktivnih zaraženih osoba na području TK iznosi 650, dok se ukupno 575 osoba vode kao oporavljeni pacijenti. 

Trenutno u UKC-u Tuzla hospitalizirana su ukupno 64 pacijenata pozitivna na COVID-19 od čega se tri osobe nalaze na mehaničkoj ventilaciji, dok se njih 586 nalazi na kućnom liječenju odnosnoi izolaciji i njihovo se stanje prati. Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 973. 

Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas su potvrđeno je 1266 slučajeva zaraze. 

Nadležni i apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke.