Svježe vijesti:

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović: Na Tuzlu nikada nije pala ovolika količina padavina u ovako kratkom vremenu


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović  obratio se građanima sapštenjem za javnost:

˝U petak, 24.7. oko 20.00 sati, Tuzlu je pogodilo olujno nevrijeme praćeno grmljavinom i nevjerovatno velikom količinom padavina. Prosječna količina padavina za jedan mjesec je oko 90 l/m². Tri četvrtine padavina za cijeli mjesec, na Tuzlu su su pale za samo 40 minuta! Kada se tome dodaju vode koje su se slivale sa padina, može se kazati da na grad nikada do sada nije pala tolika količina kiše u tako kratkome vremenu.

U 23 sata održali smo sjednicu Štaba civilne zaštite. Proglasio sam stanje prirodne nesreće i sa kolegicama i kolegama dogovorio rad u toku noći i jutra, s obzirom na velike štete i prijetnju novim padavinama u toku subote i nedjelje.  Službe zaštite i spašavanja radile su cijelu noć na uklanjanju vode s obzirom da su nanosi sa padina i lišće sa polomljenog drveća zapušili slivnike. Do jutra smo uspjeli osposobiti sjevernu saobraćajnicu, ubrzo će biti očišćeni kritični slivnici, semafori i ulična rasvjeta su ponovo u funkciji.

Operativne grupe sastavljene od ljudi iz Službe civilne zaštite, Službe za komunalne poslove, Vodovoda i Komunalca, rade na otklanjanju prepreka na putevima, rješavanju problema u vodotocima, na uklanjanju polomljenog drveća i organizaciji pomoći građanima. Slijedeći sastanak je večeras, kada ćemo na osnovu novih informacija odrediti naredne korake˝.

Foto: RTV Slon


Izvor/foto: TIP.ba