Svježe vijesti:

Dr. Kenan Omerdić; Općina Lukavac odbila nabavku savremenog CT aparata za naš Dom zdravlja


Vijećnik u OV Lukavac dr. Kenan Omerdić prokomentarisao je na svom Facebook profilu bezuspješnu nabavku savremenog CT aparata za Dom zdravlja Lukavac koji bi u mnogome pomogao u ovo vrijeme pandemije obzirom da lukavčani rezultate testiranja čekaju i do pet dana. Status prenosimo u cijelosti:


ZDRAVLJE JE NAJBITNIJE ILI MOŽDA NE?!
❗Danas su pojednini klinički centri u BiH reducirali broj testiranja na COVID, a razlog je "povećan broj zahtjeva za PCR testiranje"?!
📈 Danas je u Lukavcu zvanično potvrđeno 145 oboljelih, dok je 14.07.'20. taj broj iznosio 84, iz čega se lako može zaključiti da bolest rapidno i nekontrolisano uzima maha na našoj općini.
❌ Sve veći broj zahtjeva iziskuje nabavku prijeko potrebne dijagnostičke opreme našim zdravstvenim ustanovama, kako bi se pravovremeno odgovorilo na potrebe pacijenata i pružila adekvatna medicinska skrb.
⛔ Administracija Općine Lukavac, iako dobronamjerno upozoravana na ovakav scenarij, je odbila nabavku savremenog CT aparata za naš Dom zdravlja, koji uz PCR test predstavlja najsenzitivniju dijagnostičku metodu detekovanja oboljelih od corona virusa, a novca u budžetu je bilo...ipak asfalt je bitniji.