Svježe vijesti:

TK: U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ponovno se uvode restriktivne mjere


Ukidanjem stanja prirodne nesreće u FBiH, te masovnim nepoštivanjem mjera nošenja zaštitne maske i socijalne distance od strane stanovništva Tuzlanskog kanotna, kao i neprovođenjem kontrole poštivanja mjera od strane nadležnih institucija i odgovornih lica u privrednim i drugim subjektima, došlo je do naglog pogoršanja epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona. Krizni štab Ministarstva zdravstva TK očekuje odgovornost u sprovođenju zaključaka koje je u petak usvojio:

Upozorava se stanovništvo Tuzlanskog kantona na obaveznost nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima, te pridržavanja mjera socijalne distance od minimalno 1,5 metara u svim okolnostima.

Upozoravaju se svi vlasnici i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika na obavezno provođenje preporučenih mjera nošenja zaštitnih maski i socijalne distance, za njihove uposlene, članove, korisnike usluga, klijente, poslovne partnere i druge.

Traži se od svih nadležnih institucija koje se bave kontrolom naloženih mjera od strane nadležnih organa, da provode izrazito pojačan nadzor nad primjenom mjera nošenja maski i pridržavanja socijalne distance, te da izriču kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“, broj: 29/05).

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona će, u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, biti prinuđen da ponovno uvede restriktivne mjere.


Upozoravaju se svi vlasnici i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika da će, ukoliko dođe do daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, snositi direktnu odgovornost za širenje zarazne bolesti.

U skladu sa trenutnom pogoršanom epidemiološkom situacijom preporučujemo Ministarstvu obrazovanja i nauke TK da razmotri donošenje odluke o zabrani održavanja proslava maturskih večeri osnovnih i srednjih škola, a vjećima roditelja preporučujemo da postupaju u skladu sa odlukom Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

Preporučuje se organima rukovođenja svih zdravstvenih ustanova maksimalno angažovanje svih uposlenih, kako bi se  adekvatno pružala zdravstvena zaštita u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Traži se od svih zdravstvenih radnika da korištenje godišnjih odmora podrede potrebama funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

Traži se od specijalističko-konsultativnih i drugih službi da u što većoj mjeri rasterete JZU UKC Tuzla u smislu maksimalnog iskorištavanja terapeutskih i dijagnostičkih mogućnosti u okviru domova zdravlja.

Krizni štab Ministarstva zdravstva obavještava sva pravna i fizička lica, da se testiranje PCR metodom na COVID-19 vrši isključivo u skladu sa relevantnim preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Svjetske zdravstvene organizacije, te traži poštivanje odluka higijensko-epidemioloških službi, kako u smislu određivanja potreba za testiranjem, tako i u smislu davanja preporuka za izricanje mjere samoizolacije.

Preporučuje se provođenje pojačanih mjera dezinfekcije u svim zatvorenim prostorima u skladu sa mogućnostima (minimalno jednom dnevno u toku radnog vremena). Smatraju neophodnim iznalaženje načina za što bržu nabavku potrebne medicinske opreme za testiranje (PCR aparat, automatski separator, optimalna količina setova za testiranje – Zavod za mikrobiologiju JZU UKC Tuzla) i ličnih zaštitnih sredstava za sve zdravstvene ustanove.

(TIP/Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)