Svježe vijesti:

Aktivisti iz „Stop nasilju“ Šibenik reagovali na imenovanje Sadika Ahmetovića za direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla


Aktivisti Građanske inicijative „Stop nasilju“ Šibenik reagovali su otvorenim pismom na imenovanje Sadika Ahmetovića za direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Pismo su poslali Premijeru TK, Skupštini TK, Ministarstvu za rad i socijalnu politiku TK kao i Komisiji za pravdu, ljudska prava i građanske slobode TK. Pismo prenosimo u cijelosti:


„Poštovani,

ne možemo mirno stajati i šutjeti uz saznanja koje se grozote događaju u vašoj državi, nama susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini.
Hrvatski građani su kao i građani Bosne i Hercegovine zgroženi imenovanjem Sadika Ahmetovića za ravnatelja Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli koje uključuje i Sklonište za djecu žrtve nasilja i eksploatacije.
Za ravnatelja tih ustanova djece potrebite sigurnosti ste imenovali istog  Sadika Ahmetovića koji je od  prije 10-tak godina svima nama poznat kao pedofil koji je  seksualno zlostavljao maloljetnicu u Srebrenici.  Nije lako zaboraviti  izjavu djevojčice koja je seksualno zlostavljana, silovana, prodana za usluge.
Na  takvim se primjerima uči  da se zlostavljače koji su na pozicijama moći  treba svrgnuti i maknuti iz časnog društva, a Vi , Vi  ste odobrili i odobravate da se zlostavljača,  pedofila i silovatelja imenuje direktorom Doma za djecu bez roditeljske skrbi, uz Sklonište za djecu žrtve nasilja i eksploatacije u Tuzli. Dozvoljavate to,  i opravdavate se da nasilnik, pedofil i silovatelj nije osuđen zbog toga čina koji je djevojčica dala u izjavi institucijama.  Zašto nije osuđen, povlači jos niz pitanja.  A sad je najbitnije pitanje zašto još Sadika Ahmetovića niste svrgnuli sa mjesta direktora Doma za nezbrinutu djecu u Tuzli! Zašto već niste napravili novi natječaj za imenovanje nove direktorice ili direktora?!
Ako se već ograđujete da Sadik Ahmetović nije osuđen na Sudu za zlodjela koja su mu se stavljala na teret, dal je kompetentan za rad sa djecom?!
Zaštitite djecu, pružite im sigurnost kroz odrastanje u Domu!
Građanska inicijativa Stop nasilju Šibenik 
Marina Šimundža
 S obzirom da u tekstu postoje određene optužbe, napominjemo da je to tekst organizacije, te da se naš portal potpuno ograđuje od istog.