Svježe vijesti:

Zadržavanje niskih iznosa računa za potrošnju energije u stambenom sektoru za vrijeme pandemije koronavirusaEBRD, EU, Austrija i WBIF podržavaju zelene investicije na Zapadnom Balkanu

Dušan Stojković jedan je od milion građana na Zapadnom Balkanu koji provode više vremena kod kuće zbog pandemije koronavirusa.
Njegov život se značajno promijenio, kao i životi mnogih drugih. Tokom nestabilnog proljetnog perioda, umjesto da isključuje grijanje kada članovi njegove porodice odlaze na posao i u školu, termostat je sada pojačan u hladnijim danima kada temperature padaju blizu nule. Uključeno grijanje omogućava da članovima porodice bude toplo i ugodno dok rade od kuće, kuhaju, igraju društvene igre, gledaju TV i rade zadaću sa djecom.
Prije nekoliko godina, život u velikoj kući u Srbiji nije uvijek bio ugodan za gospodina Stojkovića i njegovu porodicu. Kada bi temperature vani padale, njegov bi dom brzo postajao hladan, a iznosi računa za električnu energiju bi se znatno povećavali. Kuća je bila izložena propuhu i porodica je bila zabrinuta za svoje zdravlje.
Tako je gospodin Stojković 2017. godine odlučio poboljšati energetsku efikasnost svog doma. Osigurao je kredit kroz EBRD-ov Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF), kojim se putem lokalnih banka  korisnicima odobravaju krediti za investicije u energetski efikasne tehnologije.
Iako investiranje u energetski efikasne tehnologije može značajno smanjiti potrošnju energije i dugoročne prateće troškove, početni ulog može biti visok. Kako bi se vlasnicima stambenih jedinica pomoglo da investiraju u zelena rješenja, GEFF pruža tehničku pomoć i poticaje uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (WBIF) i Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF).
Zelena rješenja štede energiju i smanjuju iznos računa
Gospodin Stojković je prozore zamijenio novim PVC prozorima, kako bi količinu toplote koja se gubi sveo na minimum. Također je postavio termalnu izolaciju kako bi svoj dom učinio toplim tokom zime i hladnim tokom ljeta. 
Više od 3.700 domaćinstava širom Zapadnog Balkana donijelo je slične mudre odluke da investiraju u zelene tehnologije kroz GEFF. Neka od njih su odlučila zamijeniti klasične sijalice LED sijalicama koje traju duže i troše i do 80% manje energije. Druga domaćinstva su odlučila postaviti toplotne pumpe i solarne sisteme, kako bi u potpunosti izbjegla zagađujuće oblike električne energije.
“Tokom pandemije koronavirusa provodimo više vremena kod kuće. Energetski efikasne tehnologije koje smo uveli naš boravak u kući čine lakšim i udobnijim. Više ne moramo brinuti o potrošnji energije i računima,” komentirao je gospodin Stojković.
Utjecaj na račune za električnu energiju može biti značajan. Još jedan klijent, Toma Janakievski iz Sjeverne Makedonije rekao je: “Veoma sam sretan zbog svoje nove toplotne pumpe. Temperatura u kući je stalna, a ukupan iznos računa za električnu energiju se smanjio za 50%.”
Dekarbonizacija i ekološki benefiti
Svojim aktivnostima širom Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, GEFF podržava dekarbonizaciju zemalja u kojima je potrošnja energije oko 2,5 puta veća od prosjeka u OECD zemljama Evrope, a postizanje energetske efikasnosti ostaje glavni izazov.
Zajedno sa EU, EBRD pruža podršku Zapadnom Balkanu sarađujući sa vladama na usaglašavanju domaćih zakona i propisa o energetskoj efikasnosti kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP). GEFF se implementira kroz REEP u saradnji sa Energetskom zajednicom.
Domaćinstva na Zapadnom Balkanu koriste oko 60-70% energije u zgradama, stoga je uvođenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama od ključnog značaja za postizanje uštede energije.
GEFF klijenti na Zapadnom Balkanu su investirali oko 19,6 miliona eura u zelena rješenja u stambenom sektoru, što je samo dio sredstava dostupnih putem 85 miliona eura vrijednog GEFF programa za Zapadni Balkan. Ove investicije već doprinose uštedi energije za više od 16,3 miliona kWh i smanjenju emisija CO2 za preko 5.800 tona svake godine. To je jednako uklanjanju 3.600 automobila iz saobraćaja.