Svježe vijesti:

Više od 500 zaraženih virusom COVID-19 u Bosni i Hercegovini


Do sada je više od 500 osoba u BiH zaraženo korona virusom. Dvadeset oboljelih se oporavilo, a petnaest osoba je umrlo.

Tuzlanski kanton:

Prema najnovijim informacijama iz Kriznog štaba TK potvrđena su još tri slučaja korona virusa u našem kantonu čime je ukupan broj registrovanih slučajeva porastao na 46.
Do sada je u Tuzlanskom kantonu testirano ukupno 110 zdravstvenih radnika i to 60 uposlenika UKC-a Tuzla i 50 uposlenika Centra za srce, od čega su tri uposlenika UKC-a pozitivna na COVID-19, dok je u Centru za srce pozitivno devet uposlenika.
Kanton Sarajevo:

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) tokom noći testirano je 48 uzoraka, od koji je sedam pozitivnih na koronavirus.
Dva uposlenika nemedicinskog sektora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo pozitivni su na korona virus(COVID-19).
Epidemiološka situacija stabilna je u Kantonu Sarajevo, gdje ima 33 pozitivnih građana na koronavirus – izvjestila je danas predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav.
Od ukupnog broja pozitivnih šest ih je hospitalizirano, što znači da je riječ o “šest srednje teških kliničkih slika”.
Unsko – sanski kanton:

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu jutros je potvrđeno da je još osam osoba s područja Unsko-sanskog kantona (USK) pozitivno na koronavirus. Radi se o šest osoba iz Cazina, te po jednoj iz Bihaća i Bosanske Krupe.
Na području Unsko-sanskog kantona dosad je potvrđeno 20 pozitivnih slučajeva na koronavirus. Trenutno je 18 oboljelih građana, dok se dva smrtna slučaja starijih hroničnih bolesnika povezuju s bolešću COVID-19.
Hercegovačko – neretvanski kanton:

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrđeno je sedam novih slučajeva covida-19, pet u Čitluku, te po jedan u Jablanici i Mostaru.
Broj oboljelih u HNK sada se popeo na 70, od kojih su dva slučaja završila smrtnim ishodom. Preminuli su 53-godišnji muškarac iz Mostar i 53-godišnji muškarac iz Konjica.
Zapadno – hercegovački:

U Zapadnohercegovačkom kantonu potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), šest u Širokom Brijegu i jedan u Grudama.
Do sada je u ZHŽ-u covid-19 potvrđen kod 31 osobe: 22 osobe su iz Širokog, pet iz Gruda, a četiri iz Posušja.
Republika Srpska:

U Republici Srpskoj za 24 sata potvrđena su 24 nova zaražena slučaja korona virusom, naveo je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić na jutrošnjoj konferenciji za medije.
U RS – u je do sada registrovano 267 slučajeva zaraze COVID – 19.
Zeničko – dobojski kanton: 

Na području Zeničko – dobojskog kantona do sada je registrovano 25 slučajeva zaraze virusom korona.
Bosansko – podrinjski kanton: 

Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zasada je stabilna i nema novih slučajeva oboljelih od koronavirusa.
Šest oboljelih i dalje su u kućnoj izolaciji i dobrog su zdravstvenog stanja i niko od njih nije razvio težu kliničku sliku.
Brčko Distrikt: 

U Distriktu Brčko korona virus registrovan je kod šest osoba.

RTV SLON