Svježe vijesti:

TK: Jedanaest osoba se oporavilo- nema novih zaraženih koronavirusom


Tokom redovnog obraćanja javnosti predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić saopćila je medijima nove informacije u vezi sa stanjem pandemije izazvane koronavirusom kada je u pitanju Tuzlanski kanton.

Sa današnjim danom imamo ukupno testiranih 1689 osoba kojima je izrečena mjera kućne izolacije. Do danas je na COVID-19 testirano ukupno 1697 osoba. U protekla 24 sata obrađeno je ukupno 76 uzoraka i nije potvrđen niti jedan novi slučaj zaraze korona virusom.

‘Do danas ukupan broj pozitivnih na COVID-19 na području TK iznosi 84 dok je trenutno aktivnih pacijenata pozitivnih na korona virus iznosi 71, dakle 11 osoba se vode kao oporavljene i pušteni su kući na liječenje odnosno u uslove kućne izolacije’ – kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.

Pozitivnih hospitaliziranih u UKC-u Tuzla je 13, dvije osobe su hospitalizirane u Centru za srce ‘Medical Institute Bayer’, jedna je u Brčkom i 55 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. Kada je riječ o klasterima 34 pozitivnih se veže za ‘Medical Institute Bayer’, Srebrenik 16, ORL 10, Sapna 8, Tuzla 2, Banovići 1 i jedna osoba koja ne pripada ni jednom klasteru a vezana je za Tuzlu. Sve osobe stabilne i nema nikoga na respiratoru.

Kada je moguća liberalizacija restriktivnih mjera u TK  ?
Kkrajem mjeseca aprila ili eventulano početkom maja moglo očekivati da se liberalizuju mjere i naredbe koje su izdate od strane Kriznih štabova.

‘Važna nam je naredna sedmica da vidimo kakvo će biti stanje sa penzionerima koji su boravili vani kako bi podigli penzije. Ukoliko situacija ostane ovakva kakva je trenutno možemo kazati da imamo pad koji se odnosi na sve manji broj oboljelih i sve veći broj oporavljenih to nam daje nadu da možemo kazati da epidemiološku situaciju možemo proglasiti povoljnom odnosno stabilnom, kazala je ministrica Čolić i dodala: ‘Međutim, sve zavisi od toga hoćemo li u toku naredne sedmice imati slučajeve pozitivnih testiranja kod penzionera jer im je bilo dozvoljeno kretanje. Vidjet ćemo koliko su poštovali mjere lične i opšte zaštite ili koliko nisu. Dakle ukoliko bi naredne sedmice situacija ostala nepromijenjena moja su očekivanja da bismo već krajem ovog mjeseca ili s počeka maja mogli postepeno krenuti sa liberalizacijom ovih svih restriktivnih mjera koje su trenutno na snazi. Stav struke je da nije ni pametno odmah sve otvoriti i pustiti da radi. I opet će biti neophodno poštovati određene mjere zaštite kako bi izbjegli novi val kako je to slučaj sa Kinom’ – kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić i upitila apel građanima da se uprkos lijepom vremenu strpe još malo jer još uvijek nije vrijeme za opuštanje.

lukavacki.ba