Svježe vijesti:

Stručnjaci savjetuju: Ovako ćete dezinficirati kabinu automobila


Kabina automobila je jedno od mjesta u kojem se teško držati preporuke o socijalnom distanciranju, a što je s čišćenjem?

Manje je više

Upravo je ova poznata uzrečica prvi savjet stručnjaka njemačkog instituta Robert Koch (RKI). Njihov je savjet da kabinu rasteretite što je više moguće od nepotrebnih stvari. Tu se misli na razne ukrase, nepotrebne predmete, pa i mirise.

Oprezno s dezinficijensima

Naravno, i RKI savjetuje upotrebu dezinficijensa, ali uz poseban oprez. Treba biti svjestan da je vrlo izgledno kako će neki dezinficijensi oštetiti pojedine površine poput tkanine sjedala. Savjet je da ih se prvo isproba na nekom neupadljivoj poziciji, poput samog dna sjedala ili donjeg dijela kokpita.

Sapun je dovoljan

Također, obični deterdženti iz kućanstva mogu biti vrlo korisni. Manje su agresivni, a ne traže ni puno ispiranja. A pritom su vrlo učinkoviti.
“Kao kod pranja ruku, sapun je djelotvoran jer otapa zaštitni lipidni sloj virusa koji sadrži njihov genetski materijal“, objašnjava dr. Jörg Lamberg iz Volkswagena. Virus tada kolabira kao “kuća od karata”, a kako sapun nije agresivan, neće se oštetiti ni plastične površine. Dovoljno je poslije koristiti klasično sredstvo za njegu kokpita automobila.

Što čistiti?

Logično, najvažnije je čistiti površine koje se najčešće dodiruju rukama, a to prije svega uključuje kolo volana i ručicu mjenjača, a potom i kontrole ventilacije, audio sustava i ručice vrata.

Suhom mekanom krpom treba obrisati sve ostale površine, a ekrane kojih je danas sve više u autima posebnom tekućinom za čišćenje.

I to nije sve

Kao što smo već pisali, jedno od najprljavijih mjesta koje redovito dodirujemo rukama je pištolj za punjenje goriva. Stoga se svakako savjetuje korištenje jednokratnih rukavica, a ako ih nema na benzinskoj crpki, poslužit će i papirnati ubrus.

I naravno, često perite ruke i to najmanje 20 sekundi. Naravno, higijena i držanje razmaka ostaju presudni čimbenici u sprečavanju širenja virusa, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Volkswagen)