Svježe vijesti:

PDA Lukavac: Čestitka povodom Dana ARBiH


Na naš redakcijski mail stigla je pošta od PDA Lukavac slijedećeg sadržaja :

Poštovane porodice šehida i palih boraca, poštovani ratni vojni invalidi i demobilisani borci Armije R BiH, pripadnici OS Bosne i Hercegovine, čestitamo Vam 15.april-Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Danas 15.04.2020.godine navršava se tačno 28 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, nastala od jedinica tadašnje Teritorijalne odbrane BiH od organiziranih dobrovaljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Kao legitimna vojska međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, bila je službena oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije u periodu od 1992-1995.godine. Ovo su nepobitne činjenice koje s ponosom pišemo!

Rođendan Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedan je od najvažnijih datuma u cijeloj historiji države Bosne i Hercegovine, jer da nije stvorena, do danas vjerovatno ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine kao države, koju su pripadnici Armije hrabro i časno branili i odbranili. Kroz ratni put Armije Republike Bosne i Hercegovine ispričane su stotine priča o ratnim podvizima znanih i neznanih, o stotinama heroja, o našim šehidima i palim borcima, kao i svim građanima koji su se borili za pravo da živimo i opstanemo pod suncem bosanskim.

Zbog majki bosanskih koje su na poslednji put ispraćale svoje sinove, ovo je priča koju treba pričati svakog dana, posebno novim generacijama, jer je to naša stalna obaveza, da budemo dostojni žrtve koju su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine hrabro i nesebično podnijeli, za život i slobodu koju danas imamo.