Svježe vijesti:

Ljubav prema brazilskoj Jiu Jitsu - Rijad Grabčanović


Autor: Damir Mujabašić

Icon Jiu Jitsu Team Tuzla je klub Brazilske Jiu Jitse koji je nastao u septembru 2016. godine. Osnivač kluba i glavni trener je Mirza Karač. Pored njega nalazi se i jedan prvi polaznik.

Momak koji se počeo bavit ovim sportom je Rijad Grabčanović, bivši fudbaler, rukometaš, ali i košarkaš  koji je odlučio da nakon godina bavljenjem košarkom i drugim sportovima, pređe na borilačke. U ove četiri godine odradio je preko 150 borbi, a osvojio je 46 medalja. O tome kakav je ovo sport iz ugla takmičara i šta sve zahtijeva od sportiste, čitajte u nastavku:
Novinar: Odakle se javila ljubav prema ovom sportu? Otkud baš ovaj sport da izaberete?

Pa konkretno ljubav prema sportu je bila tu još od malih nogu. Promijenio sam nekoliko sportova prije brazilske Jiu Jitse, ali je ovo sport u kome sam se pronašao, ostvario najveće rezultate i jednostavno ga zavolio. Za Jiu Jitsu sam prvi put čuo 2015. godine gledajući neke videe na internetu, a onda godinu dana poslije, otvoren je Icon Jiu Jitsu Team Tuzla, gdje sam otišao na prvi trening i ostao do danas.

Novinar: Koliko vremena i odricanja zahtijeva bavljenje ovakvim sportom?

Ovaj, kao i svaki sport, zahtijeva određena odricanja, a  sam po sebi dosta je kompleksan i zahtjevan. Trenutno, Jiu Jitsu mi je na prvom mjestu tako da najviše vremena posvećujem ovome, a onda ostatak vremena usmjeravam na fakultet i druge obaveze. Što se tiče mečeva, borim se skoro svake sedmice, tako da pripreme traju cijelu sezonu.

Novinar: Koliko vremena odvajaš na treninge i kako oni otprilike izgledaju?

Treniram svaki dan osim nedjelje, ukoliko imam vremena i prostora u zavisnosti od takmičenja treniram i po dva puta dnevno. Što se tiče tijela pokušavam iskoristit svo slobodno vrijeme koje imam da se odmorim i da se tijelo oporavi kako bi bio spreman za slijedeće takmičenje. Do prije nekih godinu dana, dok sam se borio u nižoj kategoriji za svaki turnir sam skidao u prosjeku 2-3kg i to je bilo dosta iscrpljujuće. Stalne dijete uz konstantne i naporne treninge. Jednom prilikom sam skinuo 8,5 kilograma za manje od 24h, to je bilo najveće skidanje ali je bilo više nego iscrpljujuće, trebalo mi je dvije sedmice da se oporavim samo od tog skidanja kila. Psiha je po meni ključni faktor u ovom sportu. Koliko god bili utrenirani i spremni fizički, ukoliko psiha “nije dobra” rezultat će izostati. To je veoma važna stavka koju je potrebno takođe trenirati i raditi na njoj. Pored standardnih treninga i priprema, postoji i ta psihička priprema odnosno “treniranje psihe”.

Novinar: Za koje takmičenje sa sada spremaš?

Moj tim Icon Jiu Jitsu Team Tuzla je danas jedan od najuspješnijih klubova u BiH, za manje od četiri godine rada postigli smo više nego odlilčne rezultate, a glavne zasluge pripadaju treneru Mirzi Karaču. Naravno, očekuje nas i domaći turnir ovdje u Mejdanu Pannonia BJJ Open 2020 koja  je najavljena za 9. juni. Nadam se da će se održati s obzirom na situaciju. Ovo je treća Pannonia, nakon dvije uspješno organizovane sasvim sam siguran da će ova biti najbolja do sada jer smo prethodno dokazali da Tuzla ima vodeću ulogu kada je organizacija turnira u pitanju. Ovo je već sedmi turnir koji organizujemo u poslijednje tri godine.

Novinar: Koje turnire i nagrade najviše pamtiš? Na koje si posebno ponosan?

Od toliko turnira i borbi svaki od njih nosi nešto svoje i svakog pamtim po nekim stvarima. Onaj koji mi je ostao najviše u sjećanju je možda prošlogodišnje Evropsko prvenstvo u Lisabonu, gdje sam od 64 borca ušao u osam najboljih. Imao sam i ulaz u polufinale, ali radi prigovora sudiji sam kažnjen i tako ostao bez medalje. Kao i turniri, svaka medalja mi je draga i važna, ali ako moram birati najdraže onda su to zlatna medalja iz Graza sa Austria National Pro 2019 i zlato iz Minhena na IBJJF Munich NO GI International Jiu Jitsu Championshipu 2020.

Novinar: Kako ocjenjuješ stanje ovog sporta u Bosni i Hercegovini danas?

 Brazilska Jiu Jitsa je danas jedan od najpopularnijih i najmodernijih borilačih sportova u svijetu i doživljava veliku ekspanziju. Scena u našem gradu ali i u BiH generalno je sve jača, danas u Sarajevu ima preko 10 klubova sa velikim brojem članova. Milslim da će tek u narednih nekoliko godina  doći na pravi nivo. Ali za sve one koji se žele baviti ovim sportom, moja preporuka je da dođu, da probaju, jer će tek tada vidjeti o čemu se radi. Najvažnije je ne odustajati, biti uporan i istrajan, a rezultat će doći.