Svježe vijesti:

Kantonalna privredna komora Tuzla- Više ne moramo birati između ekonomije i zdravlja, već možemo imati i jedno i drugo


Kantonalna privredna komora Tuzla uputila je apel za pokretanje privrede u zemlji uz poštovanje mijera prevencije protiv COVID-19 koronavirusa. "Više ne moramo birati između ekonomije i zdravlja, već možemo imati i jedno i drugo" poručuju. 

Zahtijev prenosino u cijelosti i bez izmijena : 

Uz zahvalu građanima i zdravstvenoj profesiji, epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je zadovoljavajuća, bez novootkrivenih slučajeva zaraze cijelu sedmicu. S tim u vezi tražimo da se omogući rad uslužnih djelatnosti, malim obrtima te trgovinama svih namjena, s tim da se sigurnosne mjere odrede prema broju posjetitelja u odnosu na veličinu prostora uz strogo poštovanje higijenskih i zdravstvenih preporuka.
Tražimo i da se pronađe način za reaktivaciju dijela javnog prevoza putnika da bi se omogućio neometan odlazak na posao radnika, uz poštovanje fizičke distance putnika u javnom prijevozu.
Molimo Vas da se prilikom donošenja odluka u Federaciji BiH, vodi računa o pojedinačnom stanju u svakom kantonu, te da se mjere kretanja i poslovanja prilagođavaju stanju za svaki pojedinačni kanton posebno kako bismo uz očuvanje javnog zdravlja što više smanjili negativne efekte za privredu i ekonomski život ljudi u našoj zemlji. 
Naši zahtjevi dolaze od naših članica koje trpe velike gubitke zbog blokade i neaktivnosti. Smatramo kako nas je odličan posao Federalnog Štaba civilne zaštite doveo u situaciju da više ne moramo birati između ekonomije i zdravlja, već možemo imati i jedno i drugo, uz dobro odmjerene sigurnosne mjere.
Nadamo se da ćete uvažiti naš zahtjev i u što kraćem roku odgovoriti pozitivno.
S poštovanjem!

   
                                                                                           Predsjednik komore
                                  dr.sc. Nedret Kikanović, dipl.oec.