Svježe vijesti:

Inspekcija kaznila skoro 200 radnji zbog dizanja cijena


Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da je do danas kažnjeno gotovo 200 privrednih subjekata zbog nepoštivanja odluke o cijenama osnovnih životnih namirnica.

Kako je objasnio, od 15. marta utvrđeno je 197 prekršaja zbog mijenjanja cijena uprkos naredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Izdavanjem prekršajnih naloga naplaćene su ili će biti naplaćene kazne u ukupnom iznosu od 311.200 KM.

Kako je rekao, 163 privredna ispitana subjekta nisu kršila naredbu i podnijeli su teret nepodizanja cijena bez obzira i na eventualni gubitak.

– Trenutno su izdata 24.743 rješenja o izolaciji i broj opada jer imamo sve manje putnika koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. U posljednjih 24 sata za 193 osobe donesena je odluka o karantinu, a najviše je takvih u Unsko-sanskom kantonu, 72, zbog broja ulazaka u Bih upravo u tom dijelu zemlje – rekao je Ajdinović.

Kako je rekao, na Maljevcu je došlo i do preopterećenja jer nije bilo dovoljno šatora, pa su vlasti USK-a zamoljene da probaju naći rješenje s hotelskim vlasnicima kako bi se njihovi objekti pretvorili u prihvatilišta, odnosno karantine.

Ajdinović je kazao i da je do sada za 17.031 osobu istekla mjera izolacije.

– Nastavimo ići pravim putem, donesene su ispravne mjere koje su spriječile širenje koronavirusa u BiH – rekao je Ajdinović.

RTV LUKAVAC