Svježe vijesti:

RADIO KAMELEON: Ideja koja je ujedinila mlade u Bosni i Hercegovini


 ”Ni pomislio nisam petog januara da će ovoliko ljudi raditi na realizaciji moje, nazovimo lude ideje”, kaže Nermin Topovčić, osnivač kampanje “Tvoj glas je bitan” kojoj se sve više priključuju mladi iz Bosne i Hercegovine.

Kampanji #tvojglasjebitan priključuje se sve veći broj mladih iz Bosne i Hercegovine
Kampanja pod hashtagom #tvojglasjebitan kao osnovni cilj ima promociju važnosti čina glasanja na izborima u Bosni i Hercegovini, a petog januara je pokreće dvadesetjednogodišnji student Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, NerminTopovčić. 


 “Na ideju o osnivanjukampanje #tvojglasjebitan sam došao krajem prošle godine gledajući statističke podatke sa izbora iz 2018. godine te nakon uočavanja da samo 54% građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine glasa, se zapitao, ljudi, vaš glas je bitan. Tako se javila ideja o osnivanju kampanje i popularizaciji heštega #tvojglasjebitan“.

Kampanja danas broji 123 čalana uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih država kao što su Njemačka, Srbija i Slovenija.


“Kao student u inostranstvu, na prethodnim izborima nisam bila u mogućnosti glasati jer se nisam stigla prijaviti za glasanje u inostranstvu, a u Bosnu i Hercegovinu nisam mogla doći zbog procesa izdavanja boravišne dozvole, zbog koje nisam smijela napustiti Evropsku Uniju. Svjesna činjenice da se ista situacija desila mnogima,  odlučila sam se priključiti kampanji kako bih ostalim studentima u inostranstvu, kao i bosanskohercegovačkoj javnosti skrenula pažnju na to”, navodi dvadesetogodišnja Ikbala Makić, studentica iz Slovenije i aktivna članica kampanje.


“Kampanja je nestranački i neideološki nastrojena te nema podršku niti jedne političke partije.” naglašava Nermin, te dodaje da je ona ”isključivo neformalna grupa”, bar za sada.

Dogovaramo saradnju sa raznim organizacijama u cilju implementiranja našeg plana rada. Smatramo da imamo velike i važne ciljeve ispred nas, te shodno tome očekujemo i veliku podršku, kako donatora, tako i javnosti“.


“Svaka aktivnost, odnosno konkretna akcija koja stimulira mlade i građane uopće da se aktivno uključe i izađu na izbore puno znači. Ništa tu nije negativno, izuzev propagande da se sačuva status quo i da se idalje propagiraju stranke koje stvaraju nacionalistička geta u Bosni i Hercegovini, što bi vodilo u eroziju i disoluciju države Bosne i Hercegovine. Samo da napomenem da vi niste politički neovisni! Neovisni ste od pojedinih stranaka, pogotovo onih koje nas iz godine u godinu vode u sunovrat. Vaša namjera i politička djelatnost je časna i u funkciji je kvalitativnih promjena vezanih za reintegraciju Bosne i Hercegovine”, aktivistima poručuje Dr.sc.EdhemMuftić, sociolog.

Kampanja “Tvoj glas je bitan”, u martu organizuje akciju pod nazivom “Flash mob”, gdje će aktivisti diljem Bosne i Hercegovine izaći na ulice i nasvoj način privući pažnju građana.


“Pozivamo sve donatore i organizacije da nas kontaktiraju na tvojglasjebitan@gmail.com ukoliko žele da sarađuju i da zajedno radimo na rješavanju ovog problema koji imamo. Poruka koju bih poslao građanima ove države jeste to da je njihov glas bitan i prosto neophodan za rad funkcionisanja demokratije”,  zaključuje Nermin.

Autor: Amar Memić

Izvor/foto: Radiokameleon.ba