Svježe vijesti:

OBAVJEŠTENJE: Zemlja sumnjivog sadržaja iz Termoelektrane Tuzla odlaže se na lokaciji "Svatovac" u Gornjem Poljicu


Obavještenje:
Odlaganje zemlje sumnjivog sadržaja na lokaciji "Svatovac"- izletište Mramor, Mjesna zajednica Poljice Gornje.
"Obavještavam mještane MZ Gornje Poljice, da se ovih dana vrši intenzivno odlaganje zemlje ili drugog otpada iz Termoelektrane Tuzla, a koja prethodno nije prošla nikakvu analizu i ne znamo da li ista sadrži hemijske supstance štetne za zdravlje lokalnog stanovništva. 
Napominjemo da se u blizini nalazi naše izvorište "Ugar" i izvorište pitkom vodom za Romsko naselje "Svatovac". 
S obzirom da ne možemo naslutiti kako će se odraziti na zdravlje mještana, želimo da skrenemo pažnju da vijeće MZ Gornje Poljice nije obaviješteno o prethodno izvršenim radnjama na lokalitetu "Svatovac" u Poljicu. Takođe, niko od nadležnnih općinskih službi nas nije kontaktirao, ili od strane firmi koje izvode radove. 
Uzmemo li u obzir da samo par kamiona te supstance sadrži kancerogene supstance, koje mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme mještanima, apelujemo na nadležne službe da HITNO reaguju!
O ovom slučaju obavijestena je PU Lukavac, od koje je zatraženo da sačine izvještaj po čijem nalogu i odobrenju se vrši odlaganje zemljišta ili druge vrste otpada na našem lokalitetu - izletištu. Također, na protokol nadležnih općinskih službi kao i kantonalnih inspekcija, dostavljen je zahtjev za izuzimanje uzoraka nepoznatih supstanci i provođenje istrage o pomenutom događaju."
Vijeće Mjesne zajednice Poljice GornjePredsjednik: Murgić Amir

Izvor/foto: Poljice X