Svježe vijesti:

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić upozorila na pojavu kršenja naredbi o odlasku u samoizolaciju u TK: ‘Značaj izolacije uzet olako, u planu represivne mjere’


Više od 300 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji nakon dolaska u Tuzlanski kanton. Prema riječima ministrice zdavstva TK Dajane Čolić još četiri osobe su testirane na COVID-19, rezultati analize briseva bili su negativni. Ministrica je upozorila na pojavu kršenja naredbi o odlasku u samoizolaciju.

U kućnoj izolaciji  preko 300 osoba

“Na području Tuzlanskog kantona nemamo još ni jedan pozitivan slučaj. U toku noći su rađena još četiri dodatna testiranja, sva su negativna. Pod epidemiološkim nadzorom, u kućnoj izolaciji, imamo preko 300 osoba. Posljedica rasta ovog broja jeste širenje naredbe Federalnog kriznog štaba koja podrazumijeva stavljanje pod nadzor osoba koje dolaze iz područja Njemačke, Francuske i Španije. Međunarodni aerodrom u Tuzli ima veliki broj letova koji idu i dolaze iz Njemačke, a od preksinoć su na terenu ekipe Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo i domova zdravlja iz Živinica i Tuzle, te ovlašteni inspektori koji izdaju rješenja o stavljanju osoba pod epidemiološki nadzor”, kazala je Čolić.

Kako je istakla, prema naredbi Ministarstva zdravstva FBiH, sve osobe koje dolaze odmah nakon slijetanja na neki od aerodroma dobijaju rješenje o stavljanju pod epidemiološki nadzor, što podrazumijeva i 14-dnevnu kućnu izolaciju. Takva situacija je i na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.Putnicima već u avionu dijele epidemiološke ankete koje popunjavaju prilikom dolaska, a na terminalu, prilikom izlaska iz sterilne zone aerodroma, dodjeljuju im se rješenja.

Značaj izolacije uzet olako

“Značaj izolacije je uzet olako. Apelujemo na sve one koji su dobili rješenje o kućnoj izolaciji da se takvog rješenja moraju pridržavati.Zakon o zaštiti građana od širenja zalaznih bolesti, kao i krivični zakon, podrazumijevaju  da ukoliko neko svjesno dovede nekoga u mogućnost zarazne bolesti, odnosno širenja zarazne bolesti, može se kazniti zatvorom do godinu dana. Ukoliko to učini nesvjesno, odnosno iz nehata, do šest mjeseci zatvora, ili novčanom kaznom”, navela je Čolić i dodala: ˝Mi ćemo morati u naredom periodu, pošto imamo sve više prijava sa terena  da se osobe kojima su izdata rješenja o kućnoj izolaciji ne pridržavaju naredbi iz ovog dokumenta, podnijeti represivne mjere. Očito da više na građansku svijest ne možemo računati, niti možemo drugačije utjecati”.

Preporuke

Resorna ministrica je dala preporuke za djecu i njihove roditelje.”Djeca napolje trebaju izlaziti, ali izbjegavati javna okupljanja, a pogotovo  u zatvorenim prostorijama. To je generalno preporuka i  za sve nas. Upravo iz tog razloga  se obustavljaju predstave i kino projekcije, a preporuka je i da se izbjegavaju javna okupljanja jer su zatvoreni prostori upravo ona mjesta gdje najlakše možete biti zaraženi virusom ukoliko je on prisutan. Nakon ponovnog uspostavljanja nastave učenici će raditi po intenzivnom procesu. Apelujem na roditelje da djeca čitaju lektire i ponavljaju gradivo jer oni u budućem period to sigurno neće stići˝, zaključila je ministrica Čolić.


(Izvor/foto:TIP)