Svježe vijesti:

Lažna informacija o dezinfekciji gradova i općina TK iz aviona!


Na portalu ‘Živinički.info’ danas je objavljena lažna informacija koje je uznemirila brojne građane Tuzlanskog kantona te izazvala zbnjenost i zabrinutost. 

Naime, plasirana je vijest kako se počelo sa dezinfekcijom cijelog područja TK u borbi protiv začetka pandemije koronavirusa. 

Dalje se navodi kako je materija kojom će se vršiti dezinfekcija štetna za ljudsko tijelo i organizam te se zbog toga strogo zabranjuje kretanje na otvorenom. Uz navedene lažne informacije objavljena je i satnica rasporeda letenja aviona koji će vršiti dezinfekciju ‘Degragerm’. 

Danas je ove lažne navode plasirane od strane portala ‘Živinički.info’ u izjavi za FTV demantirala ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić.


‘Krizni štab TK nije organizirao ovu aktivnost, niti se dezinfekcija u ovakvim situacijama radi na ovaj način. O svim dodatnim aktivnostima Kriznog štaba TK-a, a u cilju suzbijanja eventualnog širenja koronavirusa, građani će biti obaviješteni putem naših zvaničnih sredstava informisanja’, rekla je ministrica zdravstva koja je na čelu Kriznog štaba TK-a. 

Brojni građani Tuzlanskog kantona zvali su danas štabove civilne zaštite gdje im je rečeno kako je u pitanju dezinformacija zbog koje će autor plasirane vijesti snositi krivičnu odgovornost. 

Slučaj je prijavljen PU Živinice čiji će službenici raditi na ovom slučaju.