Svježe vijesti:

Hrvatski premijer Andrej Plenković hitno testiran na koronavirus

Bio u kontaktu s osobama iz zaraženih područja

Andrej Plenković
FOTO: PIXSELL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je testiran na koronavirus, potvrdio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Capak, gostujući na RTL-u. 

- Ne može se niko privatno testirati. Odlučili smo da ćemo testirati prema strogo određenim kriterijima jer je pravih testova malo i da se može ostati bez reagensa. Sve koje trebamo prema preporukama epidemiologa i Svjetske zdravstvene organizacije i ostalih, testiramo - rekao je Capak, komentirajući činjenicu da je premijer Plenković testiran, dok se drugi građani testiraju prema strogim kriterijima.

Na pitanje kako se onda premijer Andrej Plenković mogao testirati i to testiranje platiti, Capak je rekao da je Plenković testiran kao hitan slučaj.

- Premijer Plenković je imao simptome i bio je u kontaktu s osobama iz inozemstva, iz zaraženih područja. Zbog simptoma mu je određena mjera. On nije trebao platiti, nego je došao kao hitan slučaj i uzet mu je uzorak. On je to htio napraviti kao odgovoran građanin. Nije morao jer to pokriva HZZO - rekao je Capak.

Inače se, prema strogim kriterijima koje je i sam spomenuo šef HZJZ-a, testiraju samo oni koji su bili u zaraženim područjima i imaju simptome te oni koji su bili u kontaktu za zaraženim osobama, ali ne i oni koji su bili u kontaktu s osobama koji su bili u zaraženim područjima. 

Izvor/foto:Avaz.ba