Svježe vijesti:

Detalji prvog potvrđenog slučaja korona virusa na opštini Lukavac


Danas su potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom na Tuzlanskom kantonu, a SARS-CoV-2 prisutan je kod jedne osobe iz Lukavca i jedne iz Tuzle.

Iz tog razloga pozvali smo prim.dr. Elmedinu Memić, spec. epidemiolog i šeficu Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Lukavac:

U pitanju je divna djevojka koja se pridržavala pravila samoizolacije i koja se vratila iz inostranstva sa privremenog rada na kruzeru. Odma’ je pristupila programu samoizolacije, a prilikom dolaska je bila testirana i nalaz je bio negativan. Ipak, bez obzira na to, njoj je propisana samoizolacija u trajanju od 14 dana, izjavila je za SodaLIVE.ba dr Elmedina Memić.

–U međuvremenu se kod djevojke pojavila klinička slika u obliku kašlja, povišene tjelesne temparature… nakon čega smo odlučili da je ponovo testiramo i nalaz je pozitivan, dodala je dr Memić.

Već sutra će biti urađen test na Covid 19 osoba sa kojima je imala kontakt prilikom povratka sa privremenog rada i taj nalaz će odrediti daljnji slijed događaja.

Doktorica se na kraju razgovora zahvalila djevojci na prikazanoj discipilini tokom samoizolacije:

–Želim ovim putem da se zahvalim djevojci na disciplini zbog svih građana na našoj općini. Ponašanje ove djevojke može biti primjer svim ostalim osobama koje su u samoizolaciji, izjavila je na kraju razgovora za SodaLIVE.ba, prim. dr. Elmedina Memić, spec. epidemiolog u Domu zdravlja Lukavac.

Izvor/foto: SodaLive.ba