Svježe vijesti:

"U inat Dodiku i svim njegovim koalicionim partnerima" - Prof. dr. sc. Vedad Pašić


U petak 15.5.1992. plakali smo jer su nas tog, zadnjeg dana škole 7b razreda O.Š. Albin Herljević, napuštali, skupa s porodicama, mnogi naši školski drugovi. Nismo tada ni mi koji smo ostajali, ni oni koji su odlazili, spoznavali činjenicu da su svi odlazili samo u pravcu istoka i da su imena onih koji su odlazili bila isključivo jedne nacije...

Ovo se sada može i treba reći, bez emocije a pogotovo bez ikakve optužbe, pogotovo prema toj tadašnjoj djeci, koja ništa nisu odlučivala... ali da se ne lažemo, jer djeca više nismo.

Onda se tu večer desio napad već nepostojeće JNA na Brčanskoj Malti, Tuzla je odbranjena, a rat je i ovdje počeo... A percepirani kratki odlazak u većini slučajeva (ali ne u svim!) postao je trajan.

Na svu sreću, sa skoro svim svojim drugovima i drugaricama iz 7b odrzavam kontakt i periodično se okupljamo u našoj uvijek otvorenoj Tuzli, vazda slobodnoj teritoriji, i družimo se i volimo.

U inat Dodiku i svim njegovim koalicionim partnerima. Koji će uvijek mrziti Tuzlu upravo iz razloga zbog kojih je mi volimo.

 Prof. dr. sc. Vedad Pašić