Svježe vijesti:

PROMJENA POČINJE U NAMA SAMIMA


Jutros, po ko zna koji puta do sada jezero Modrac osvanulo je prepravljeno raznoraznim plutajućim otpadom. Naravno više je uzročnika tome, ali to i nije jedini problem nečistoće jezera Modrac. Suštinski problem je mnogo veći i potrebno mu je pristupiti studiozno.

Prilika je ovo svakako da se kritički osvrnemo na ranije data obećanja i onih prije i onih koji su danas na vlasti na svim nivoima Tuzlanskog kantona, ali !? Ali ovaj puta ću kao laik za tu oblast, kao običan građanin koji živi i podiže porodicu uz obalu jezera Modrac pokušati dati nekoliko sugestija.

Problem dolazi od nas, svjesnih ljudskih bića i najinteligentnije vrste na zemlji tako da mislim i kako "PROMJENA POČINJE U NAMA SAMIMA".

Flaše koje plutaju i raznorazni otpad morao je netko baciti! Znači netko od "nas". Da, većina će nas reći "nisam ja", i istina većina nas to ne radi zbog iole razvijene ekološke osvještenosti, ali šta i na koji način da pomognemo vlastima da ovaj problem počne rješavati. Ipak, bačena flaša je jedan od najmanjih problema zagađenja!

Tu dolazimo do suštine!? Traži se od građana da prijave incidente narušavanja čistoće naše okoline, ali još nismo javno vidjeli niti jedan epilog tih prijava.

Predlažem da kazne za incidentne situacije budu vrlo visoke. Minimalna kazna za odbačeno smeće treba da bude 500 - 1000 maraka za individualna lica. Suđenje, iznošenje dokaza i sama kazna mora biti javna i transparentna (poput sjednice općinskog vijeća), kao upozorenje drugima, a prikupljena sredstva ne smiju biti popuna budžeta već transparentno uložena u pomagala za sortiranje i odlaganje otpada na javnim mjestima.

Sada dolazimo do izvršne i zakonodavne vlasti! Pored sporadičnih pokušaja uticanja, pitam se koliko su vlasti u poslednje vrijeme doprinijeli čistoći jezera Modrac i rijeka na općini Lukavac?

U svrhu konkretne pomoći predlažem;


  1. Na nivou općine Lukavac donijeti odluke i uredbe (ako ne postoje) da svako domaćinstvo do 2025 godine mora imati SEPTIČKU JAMU koja će zadovoljavati ekološke standarde, te izdefinisati kaznene odredbe za lica koja ne ispoštuju odredbe;
  2. Izrada projektne dokumentacije i inplementacija izrade kanalizacione ifrastrukture i kolektora kako bi se spriječilo oticanje otpadnih voda u rijeke i jezero Modrac;
  3. Organizovati akcije čišćenja obale jezera Modrac i dati finansijsku podršku i pomoć u odvozu prikupljenog otpada;
  4. Izglasati na OV stroge odredbe i kaznene mjere kršenja ekološkog onečišćenja, neadekvatnog odlaganja ili spaljivanja otpada;
  5. Poboljšati, unaprijediti i pojačati odvoz i prikupljanje otpada te postaviti dovoljan broj "kotejnera" na izletištima i šetalištima.
  6. Ispitati i procesuirati nelegalnu gradnju na obalama jezera Modrac
  7. Općinski komunalni i eko inspektori moraju biti ažurni na terenu. Potrebno je da imaju besplatan broj telefona za prijavu incidenata, a taj broj da se na javnom servisu vrti prije svake informativne emisije;

Što se tiče viših nivoa vlasti, dugogodišnji problem onečišćenja jezera Modrac, rijeke Spreče i Turije dolazi iz rudnika Banovići! S obzirom da se govorilo kako se Vlada Tuzlanskog kantona u prethodnom sazivu oglušavala na ovaj problem, tražimo od novog saziva da se upusti u borbu za rješavanje istog. Naime kapacitet jezera Modrac skoro je raspolovljen neadekvatnim ispiranjem jalovine rudnika mrkog uglja Banovići. Čestice završavaju u rijekama i naposlijetku se talože u jezeru Modrac. Mislim da ovakav vid ne zadovoljava ekološke standarde te je potrebno revidirati ekološku dozvolu rudnika i raditi na poboljšanjima iste ili u krajnjem slučaju zabraniti ovakvo grubo kršenje ekoloških standarda.

Sve navedeno je preteča eventualnoj izgradnji fabrike pitke vode koja bi vodu koristila iz modračkog jezera. Dokle da se borimo riješiti problem, a ne rješavamo uzrok problema. /To je isto kada vam procuri radijator i mjesecima kupite vodu s laminata, dopunjavate sistem, a ne mijenjate ventil koji je procurio/. 

Za sve navedeno potrebno je izvjesno vrijeme. Ali evo, da su se neke od navedenih inicijativa poduzele na početku mandata općinskog načelnika Edna Delića obzirom da je kampanju između ostalog zasnivao na jezeru Modrac, smatram da bi smo već imali vidljive rezultate.

P.S.
Na tekst me ponukalo današnje predivno nedjeljno vrijeme koje je izmamilo veliki broj šetača i ribara koji su ugodne trenutke odlučili provesti na plaži i ostalim dijelovima jezera Modrac. Zatekli su veliki broj flaša i drugog otpada koji pluta jezerom Modrac obasjano suncem. 
Kao primjer dobre prakse koji je za svaku pohvalu ističe se Sportsko ribolovno društvo "SRD SMUĐ" Lukavac, i njihova neumorna borba ka očuvanju ribljeg fonda i ostalih vrijednosti najvećeg turističkog potencijala na općini Lukavac.
Upućujem OŠTRU kritiku prvo sebi jer nisam učinio dovoljno, ali neka se u kritici pronađu i svi ostali, pogotovu oni koji su na pozicijama da su mogli učiniti nešto. Za to su birani i debelo plaćeni.

Ponavljam, laik sam za ovu oblast ali pokušavam nekako dati svoj doprinos očuvanju životne sredine nas građana općine Lukavac.

Admir Memić