Svježe vijesti:

Oprez, širi se nova online prevara: Muškarac u Hrvatskoj ostao bez 3300 eura


Policija je upozorila da se pojavila nova vrsta internet prevare. 


PU primorsko-goranska u Hrvatskoj je ovih dana zaprimila prijavu o počinjenju internet prevare, saopćili su. Riječ je o djelu kojim je oštećen 45-godišnji hrvatski državljanin kupnjom putem interneta, piše Index.hr. 

Javljajući se na objavljeni oglas na jednoj od društvenih mreža, kod dogovaranja kupnje 45-godišnjak je ustupio podatke svoje bankovne kartice te dan kasnije utvrdio da sa nje nedostaje puno veći novčani iznos od dogovorenog spomenutom kupovinom. 

Time je materijalno oštećen za oko 25.000 kuna (oko 3500 KM), kažu iz policije i upozoravaju građane da budu oprezni. Objavili su i koje su najčešće online prevare: Investicijske prevare i prevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu. Krađa ličnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija. 

CEO prevara/direktorska prevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novac s poslovnog računa. 

Prevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

 Krađe identiteta Vishing – Krađa identiteta pozivom: telefonska prevara u kojoj vas prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje lične, finansijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva. 

Phishing – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje ličnih, finansijskih ili sigurnosnih podataka. 

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj prevaranata da dođu do ličnih, finansijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke. Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših finansijskih i ličnih informacija. 

Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika. Romantične prevare: varalice se pretvaraju da su zainteresovane za romantičnu vezu. 

One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
(Tuzlanski.ba)