Svježe vijesti:

ODBIJEN PRIJEDLOG ZA FORMIRANJE PREDUZEĆA “Vodovod i pijace” d.o.o. i “Putevi i komunikacije” d.o.o.


Kako prenosi Sodalive.ba PONOVO JE ODBIJEN pokušaj formiranja dva stranačka preduzeća na teret građana općine Lukavac

Danas je na programu 34. sjednica OV Lukavac na kojoj su vijećnici imali prijedlog načelnika Edina Delića o formiranju nova dva javna preduzeća: “Vodovod i pijace” d.o.o. i “Putevi i komunikacije” d.o.o.

Preduzeće “Vodovod i pijace”, slično već postojećem preduzeću RAD d.o.o. Lukavac bi obavljalo djelatnosti upravljanje, zaštitu i održavanje objekata i uređaja za snadbijevanje pitkom vodom, tržnica i pijaca, a dodatno bi obavljalo poslove čišćenja, organizacijom sastanaka, upravljanjem nekretninama i naravno, djelovalo bi kao agencija za promociju (reklamu i propagandu).

Preduzeće “Putevi i komunikacije” bavilo bi se upravljanjem, zaštitom i održavanjem javnih parkirališta, a dodatne djelatnosti bile bi proizvodnja komunikacijske opreme i električnih komponenti, posredovanje u u trgovini mašinama, industrijskom opremom, brodovima i avionima, računarsko programiranje, internetski portali i naravno, kao agencija za promociju (reklamu i propagandu).

Sva navedena preduzeća imala bi svoje uposlenike, direktore, nadzorne i izvršne odbore koji bi bili plaćeni iz budžeta, novcem građana općine Lukavac.

Troškove osnivanja preduzeća i neuspjelog poslovanja snosio bi OSNIVAČ Općina Lukavac, tj. građani općine.

Nakon rasprave i napada načelnika Delića, vijećnici su sa 23 glasa bili suzdržani na prijedlog načelnika Delića, dok je sedam vijećnika glasalo za osnivanje preduzeća “Vodovod i pijace” na leđima građana općine Lukavac:

Jakub Mahovkić (Socijaldemokrate BiH)
Nizama Murselović (Socijaldemokrate BiH)
Dragan Todorović (Socijaldemokrate BiH)
Mihad Sakić (LDS)
Jasminka Memić (SBB)
Amela Krnjić (SBB)
Pašan Murselović (SBB)
Za osnivanje preduzeća “Parking i komunikacije” glasalo je 5 vijećnika.

Delić je navodno prethodnih dana pokušavao lobirati kod predsjednika parlamentarnih stranaka u OV Lukavac, ali je druga strana odbila svaki razgovor na tu temu, smatrajući da ista nisu potrebna i da će biti dodatni teret na budžet općine Lukavac.

Napominjemo da je načelnik osnivanje novih preduzeća predložio i na 31. sjednici OV Lukavac, ali su vijećnici i tada odbili prijedlog.