Svježe vijesti:

Ministar Brkić za Klix: Politike više nema u policiji u Tuzli, vratit ćemo povjerenje građana


Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić u proteklom periodu našao se nekoliko puta u fokusu javnosti, posebno ovih dana kada se govorilo o njegovoj smjeni te razrješenju dužnosti direktora Uprave policije Dževada Kormana, što je izazvalo i reakciju međunarodne zajednice.
Ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić dolazi iz stranke Socijaldemokrati BiH, a na njegov račun opozicija u Kantonalnoj skupštini proteklih dana iznosila je niz optužbi. Među njima su i one da skupa s Vladom TK policiju želi staviti pod direktan politički utjecaj, zatim da neosnovano smjenjuje direktora Uprave policije Dževada Kormana, a nametnut mu je i sporni postupak u vezi s imenovanjem članova novog Nezavisnog policijskog odbora.

O svim ovim temama Brkić je otvoreno govorio za Klix.ba, istaknuvši da je legalista, kao i da bolji dani dolaze za policijske službenike u ovom kantonu.

Kada je riječ o prijedlogu njegove smjene koji na posljednjoj hitnoj sjednici Skupštine TK nije prošao, Brkić je kazao da je opozicija imala sasvim legitimno pravo na to.

"Predlagači moje smjene iz opozicije koja uvijek teži da bude pozicija, smatrali su da će mojom smjenom narušiti stabilnost Vlade TK, odnosno dijela skupštinske većine. Međutim, ona je pokazala svoju snagu, a opozicija prilikom iznošenja razloga za moju smjenu se, između ostalog pozivala na saznanja iz portala. Ovdje će samo građani izdvojiti sredstva za održavanje te sjednice koja je bez konkretnih rezultata, a da li će neko odgovarati za to, sada je pitanje", kaže Brkić za Klix.ba.

Na poziciju ministra unutrašnjih poslova došao je u julu prošle godine, a kako je istakao, u sigurnosnom sektoru prave promjene će tek nastupiti.

Brkić navodi da je prilikom preuzimanja ministarstva u Upravi policije zatekao stanje koje je pokazivalo da je u ovaj resor bila duboko upletena politika.

"Sam način imenovanja Dževada Kormana, koji je bio drugi na listi, pokazuje politički utjecaj. Uprava policije koja je upravna organizacija u sastavu ministarstva se više bavila sama sobom, nego onim poslovima za koje je nadležna. Zbog toga smo pokušali prvo uspostaviti zdrav i normalan kontakt s direktorom, ali to Vlada TK nije uspjela. Korman se oglušio o bilo kakve instrukcije vlade, a ne ministra. On je za svoj rad dobio negativnu ocjenu, što je u skladu sa zakonom bila osnova za njegovu smjenu", naveo je Brkić.

Prilikom predlaganja Brkićeve smjene opozicioni zastupnici u Kantonalnoj skupštini spočitavali su mu to da nije naveo značajne razloge za razrješenje Kormana, odnosno davanje negativne ocjene. Brkić je u našem razgovoru odgovorio da je smjena potkrijepljena brojnim dokazima o lošem radu Kormana.


Izvor/foto: Klix.ba