Svježe vijesti:

Inzko: Dodik je prešao crvenu liniju, sve više država članica PIC-a je za bonske ovlasti


Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je večeras da su Milorad Dodik i NSRS prešli crvenu liniju. Kazao je da je spreman reagovati, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).
Dodao je da su države Kvinte uvijek bile za korištenje bonskih ovlasti, ali i da su druge države za to ako ništa drugo ne bi pomoglo

"Ja sam spreman reagovati, ali samo sa PIC-om. Ne bih to radio sam. U PIC-u je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonske ovlasti, ali odluka još nije donesena. Osim Rusije ima unutar PIC-a još država koje misle da su najbolja domaća rješenja. I ja isto mislim, i to su države koje vjeruju u domaća rješenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIC-u ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korištenje bonskih ovlasti", poručio je Inzko u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Osvrćući se na današnju izjavu lidera SDA, SBB-a i DF-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su Dodiku poručili neće dozvoliti prelaženje crvene linije

Inzko kaže da je crvena linija kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu posljednju o poljoprivrednom zemljištu.

"Zamislite kada bi neko na otoku Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Macron bi odmah poslao vojsku", rekao je Inzko.

Ustavni sud je, kaže, temelj svake države i odluke se moraju implementirati.
 

"Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Krajnje bi bilo vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik", kazao je Inzko.

On je kazao da se neće mijenjati teritorija RS.

"Nije se mijenjala teritorija Srbije kada je Dodik tamo kupio neko zemljište ili vilu. Titular državne imovine je država", naglasio je Inzko.


Izvor/foto: Klix.ba