Svježe vijesti:

Dragi Željko, hajd' što si izdo glasače, al što izda narod


Stav čitatelja;

Za ratne zasluge, patriotizam nema se šta reći, samo ti se može čestitati na tome i kapa skinuti. Ali u ovaj poslijeratni "patriotizam" duboko sumnjam.

Dugo si u politici i svjestan si da nas Evropa neće prihvatiti dok ne uspostavimo građansku vlast. Dok su na vlasti etno-nacionalne stranke i običan laik vidi da nema nade i napretka za narod BiH. 

U tebe sam polagao velike nade i nisam jedini. Kada smo 2010. godine skoro osvojili vlast bio si jedan od vodećih ljudi SDP-a i izabran si za člana Predsjedništva sa 337.065 glasova. Tadašnjem SDP-u kao najveća greška spočitava se ulazak u vlast sa SDA. Nakon svega viđenog što je uslijedilo poslije, sada sumnjam da si i tada možda imao umješane prste u tome da se koalira sa njima.

Ni to nije bilo dovoljno obzirom da je tadašnji SDP kao preteča građanske opcije jačao i prijetio porazu etno-nacionalnih stranaka. U aprilu 2013. godine "zbog partijskih neslaganja" prije svega sa Z.Lagumdžijom osnivaš svoju Demokratsku frontu - DF i stvaraš razdor među građanskim opcijama dijeleći članstvo na dva dijela. Time je stvorena mogućnost i ponovo pobjeđuju HDZ, SDS i SDA koje su dale članove predsjedništa. S obzirom da nije išlo sve po loju, kratko ulaziš u koaliciju s SDA i HDZ koju napuštaš u junu 2015. godine čim su posložili ostale kockice u vlasti.

I dalje sam vjerovao tvojim patriotskim namjera dok nije došla 2018. godina. 

SDA je u Federaciji padala u očima naroda. Na velika zvona se najavljivala koalicija i zajednički nastup lijevo orjentiranih građanskih opcija. Sve je mirisalo na veliku pobjedu nad nacionalnim strankama. I gle čuda, ničim izazvan i pored brojnih sastanaka i dogovora ti objavi na svoju ruku kandidaturu za hrvatskog člana predsjedništva svjestan da ćeš tako razdijeliti bosanskohercegovačko, bošnjačko, lijevo orjentirano glasačko tijelo. Dobro znaš da bi zajedničkim nastupom i Denis Bećirović i ti bili izabrani voljom naroda za članove predsjedništva. Zašto si to uradio bosanskohercegovačkom narodu?

 Izbori prođoše kako su prošli i dođoše postizborne porođajne muke. SDP, Naša stranka, Narod i pravda i druge građanske opcije osvojiše dobar dio kolača za formiranje vlasti na mnogim nivoima. Naravno kao "ljevičar" i ti Željko stade uz građansku ekipu da zagovaraš građanske vrijednosti, al ne potraja dugo tvoja vjernost ljevici! Pojavi ti se dlaka u jajetu koju nikako ne možeš progutati i ti ode. Gdje ode Željko od istinskih vrijednosti koje si u kampanji zagovarao? 

Ponovo si otišao Bakiru pod noge da gazi sve ono u šta smo vjerovali. Zanimljivo da ovaj puta nemaš ni valjan izgovor za to što si učinio nama, svojim glasačima. Mi smo i navikli već to od tebe, al što to uradi bosanskohercegovačkom narodu. Vjerovali smo ti. Vjerovali smo da nam dobro činiš svakim svojom gestom.

Željko, JA ti više nikad neću i ne mogu vjerovati. Neće više paliti kod mene lažne "patriotske" fraze kad iza njih uvjek stoje djela koja te ponovo vraćaju nacionalnim strankama. Ostaje žal za borbom i mogućnostima koje smo ti stvarali deceniju evo. Ostaje pitanje da li si nas možda izdao ili samo jeftino prodao. 

Na kraju, nikako da razum shvati...dok si bio u SDP-u deklarativno tvoj najveći "problem" bio Zlatko, tvojima na kantonu tadašnji vrh SDP Tuzlanskog kantona ... Zanimljivo subina vas ponovo spoji pod istom kapom. 
SPD, kao nova stara ekipa ... 

V.H.
Na našem blog portalu u rublici "GRAĐANI KAŽU" dajemo priliku čitateljima da iznesu svoj stav i mišljenje kao i probleme koji ih tište.