Svježe vijesti:

VLADA TUZLANSKOG KANTONA PACIJENTE DRŽI TAOCIMA - KO SDP BIH TUZLA


Zbog nemara Vlade Tuzlanskog kantona da se postigne dogovor sa Komorom magistara farmacije TK, pacijenti iz ovog kantona od početka ove godine u apotekama ne mogu dobiti lijekove s esencijalne liste nego ih mogu kupiti isključivo po komercijalnoj cijeni koja je izrazito veća i u odredjenim slučajevima enormna za većinu građana.


Imajući u vidu tešku materijalnu situaciju kod velikog broja građana a posebno penzionera čija mjesečna penzija ne može pokriti ni osnovne egzistencijalne potrebe, smatramo da je ovo još jedan u nizu od sramotnih poteza vladajuće strukture.

Jedan od glavnih uzroka ovakvog stanja, leži u činjenici da Vlada TK odnosno njeno resorno ministarstvo zdravstva zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK u posljednjih 7 mjeseci pregovora sa farmaceutskom komorom, nisu poduzeli apsolutno ništa kako bi se postigao dogovor u vezi sa cijenom usluge po obrađenom receptu.

Smatramo da je ovaj grubi propust od strane Vlade TK učinjen iz razloga što je u tom periodu, kada se trebalo učiniti sve kako do ove situacije ne bi došlo, vladajuća struktura bila previše okupirana raspodjelom fotelja, mandata, direktorskih i rukovodećih mjesta, nadzornih, upravnih i školskih odbora i ostalih pozicija za uhlebljenje političko podobnih kadrova.

Svojim nemarom i nebrigom za najosjetljivije kategorije našeg društva, Vlada TK je po ko zna koji put pokazala da su im njihovi uskogrdni politički interesi bitniji od zdravlja i života ljudi. Ova neprimjerena “novogodišnja čestitka” vladajuće elite prema građanima Tuzlanskog kantona zaista pokazuje pravu sliku njihove “humanosti i brige”.

Pozivamo Vladu TK i trgovačku skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu koja je saučesnik u ovom nehumanom činu, da što hitnije iznađu rješenje kako bi se ovaj problem prevazišao.

Pacijenti u Tuzlanskom kantonu ni pod koju cijenu ne smiju biti taoci ovog političkog javašluka!

Saopćeno je iz KO SDP BIH TUZLA.