Svježe vijesti:

Video: Bivši čelnici Sindikata MUP-a TK-a izjasnili se da nisu krivi


Pred Općinskim sudom u Tuzli održano je izjašnjenje o krivnji bivših čelnika Sindikata MUP-a Tuzlanskog kantona koji su optuženi za zloupotrebu položaja u korupcijskoj aferi koja se odnosi na nezakonite isplate novca iz sindikalne kase. Među optuženima je i bivši šef Ureda komesara MUP-a Mersudin Ferizović.

Zbog zloupotrebe položaja na optuženičkoj klupi su se našli Mersudin Ferizović – bivši zamjenik predsjednika Upravnog odbora Sindikata MUP-a Tuzlanskog kantona i bivši šef Ureda policijskog komesara, Jasmir Šerbedžić – bivši predsjednik Sindikata i Upravnog odbora, Jusuf Tufekčić – bivši predsjednik Upravnog odbora, Ahmo Muratović – bivši predsjednik Skupštine Sindikata i Admir Ćosićkić – bivši blagajnik Sindikata i uposlenik Kantonalnog ministarstva finansija. Tokom izjašnjenja o krivnji odbacili su navode optužnice.

Bivši čelnici Sindikata MUP-a su optuženi da su nezakonito dodijelili više desetina jednokratnih novčanih pomoći članovima Sindikata i onima koji nisu bili članovi Sindikata. Oštetili su sindikalnu kasu za oko 30.000 maraka.

– Oni su sami sebi i drugim pojedinim članovima Upravnog odbora dodjeljivali određene novčane iznose, a da nisu o tome donošene odluke kako je to propisano pravilnikom, statutom, načinom upravljanja o imovini i donošenjem takvih odluka – navodi Vedran Alidžanović, tužilac u Tužilaštvu TK-a.

Jedan od najvažnijih dokaza Tužilaštva će biti sporazum o priznjanju krivice koji je postignut sa Božanom Gospavić, bivšim sekretarom Sindikata. Ona je osuđena uslovno na 13 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i novčanu kaznu u iznosu od 13.700 maraka.
(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)