Svježe vijesti:

Tražimo hitno riješavanje problema vodosnabdijevanja u MZ Puračić kao i u gradskoj i prigradskoj zoni Općine Lukavac


Na našu e-mail adresu stiglo je saopćenje OO SDP Lukavac koje prenosimo u cjelosti i bez izmjena:

Jedan od glavnih problema sa kojim se suočavaju građani općine Lukavac je problem snabdjevanja sanitarno isprvnom-pitkom vodom. Iako su općine u našem susjedstvu davno obezbjedile sredstva i uspješno realizovale projekte vezane za pitku vodu, naša općina nažalost bezidejno tapka u mjestu.

Pored navedenog, pojedine MZ na općini Lukavac nemaju redovno snabdjevanje čak ni ovakvom vodom, kako bi zadovoljili barem minimum sanitarnih potreba što danas u 2020.godini jednostavno nije prihvatljivo.
Jedna od najteže pogođenih MZ ovim problemom je MZ Puračić, koja redovno vodosnabdjevanje nema od 2018.godine, gdje se znalo desiti da vode nikako nemaju i po 25 dana.

Građani su u više navrata prošle godine reagovali prema nadležnima da se ovaj problem riješi, javnim apelima kao i organizovanjem zborova građana MZ Puračić sa kojih su zahtjevali da se ovaj problem što hitnije riješi.

Nažalost, sa svih adresa na koje su zahtjevi građana bili upućeni nije stigao konkretan odgovor, a neki su se i totalno oglušili na realne potrebe stanovništva MZ Puračić.

Podsjećamo javnost da je sa posljednjeg zbora građana održanog 16.11.2019.godzahtjevano održavanje vanredne/tematske sjednice OV Lukavac u cilju rješavanja pomenute problematike, te da su zaključci zbora upućeni predsjedavajućem OV Lukavac na koje se isti oglušio i do danas nije sazvao traženu sjednicu.

Mještani su također po istom pitanju razgovarali i sa Općinskim načelnikom 20.11.2019.god na kojem im je obećano brzo rješavanje vodosnabdjevanja te je zahtjevao od svih odgovornih da se hitno uključe u rješavanje ovog problema.

S obzirom da je od tada prošlo više od dva mjeseca, a građani MZ Puračić i dalje nemaju redovno snabdjevanje vodom, OO SDP Lukavac zahtjeva od nadležnih da odmah pristupe iznalaženju rješenja kako bi se uvažili zahtjevi građana.

Ukoliko u najkraćem vremenskom roku ne bude nađeno rješenje za vodosnabdjevanje, Klub vijećnika SDP BiH u OV Lukavac će pokrenuti inicijativu za prikupljanje dovoljnog broja potpisa za sazivanje tematske sjednice OV, na kojoj će se tražiti očitovanje svih nadležnih službi Općine Lukavac, GIKIL-a, JKP RAD Lukavac, Vijeća MZ Puračić te Općinskog načelnika a sve u cilju rješavanja ovog problema.
OO SDP BIH LUKAVAC