Svježe vijesti:

Ove godine dozvola za poslovno-stambeni kvart u Tuzli ‘Crystalico’Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da se nada da će urbanistička dozvola za projekat Crystalico biti izdata ove godine. 


On je ponovio ranije iznošene tvrdnje da je riječ o investiciji vrijednoj milijardu KM, te naglasio da će to biti najveća poslijeratna privatna investicija u BiH. Planirano je da kompleks Crystalico bude izgrađen na zemljištu nekadašnje Livnice čelika Tuzla u centru Tuzle.

˝Investicija ‘Crystalico’ zvuči kao nevjerovatna, a urbanistička dozvola će, nadam se, biti izata 2020. godine.To je investicija od milijardu konvertibilnih maraka. Ovo će biti najveća privatna poslijeratna privatna investicija u BiH. To je ogromna investicija i nemoguće je da neće porasti broj poslovnih subjekata˝, izjavio je Imamović. Gradonačelnik Tuzle naglasio je da se nema vremena obazirati se na globalna politička zastrašivanja te da će svoj rad posvetiti ekonomiji i investicijama koje sve više pristižu u Tuzlu, piše Fena.

Imovinu ove tvornice prije nekoliko godina kupio je načelnik Kalesije Sead Džafić, koji je inače vlasnik kompanije Unis tok. Investitor projekta Crystalico je firma Arba koja je osnovana 2018. s kapitalom od 1.000 KM, podsjeća BiznisInfo.

Osnivači kompanije Arba su dvojica Holanđana, Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan. Direktor firme je Dževad Džafić, sin načelnika Kalesije.

Javnosti nije poznato kakav je bonitet investitora iz Holandije niti kakve su projekte dosad realizirali. Kako je ranije rečeno, ovi investitori, zajedno s Džafićem, namjeravaju graditi poslovno-stambeni kvart u Tuzli Crystalico u vrijednosti od milijardu maraka.

(TIP)